Zavřít reklamu

Zanedlouho to celý jeden týden ode dne, kdy jsme se dočkali vydání nejnovějších veřejných verzí operačních systémů od Applu. Konkrétně Apple 26. dubna přišel s iOS a iPadOS 14.5, macOS 11.3 Big Sur, watchOS 7.4 a tvOS 14.5. Ve všech těchto operačních systémech jsme se samozřejmě zcela očekávaně dočkali přidání hned několika novinek. Mezi největší novinky v iOS 14.5 patří možnost odemčení iPhonu pomocí Apple Watch při nasazené roušce, anebo možnost správy žádostí o sledování v aplikacích. Mimo jiné ale kalifornský gigant přišel také s dalšími novinkami, o kterých se úplně nemluví. Níže najdete 5 nejzajímavějších z nich.

Změna hlasu Siri

Asi není třeba připomínat, že hlasová asistentka Siri stále není k dispozici v českém jazyce. Pravdou je, že v tuzemsku čekáme na dostupnost Siri v naší mateřštině už opravdu dlouho a den, kdy česká Siri doopravdy přijde, se nejspíše navždy zapíše do dějin. Na druhou stranu ale anglicky umí v dnešní době už doopravdy kdekdo, tudíž naprosto základní příkazy zvládne Siri předat většina z nás. Aby to nevypadalo tak, že Apple na Siri zanevřel, tak jsme se alespoň dočkali přidání variant hlasů pro jednotlivé jazyky. Změnit si je můžete v Nastavení -> Siri a hledání -> Hlas Siri, kde si níže můžete hlas změnit. Klepnutím si jej samozřejmě můžete poslechnout.

Nastavení preferované hudební aplikace

S příchodem jedné z verzí iOS 14 jsme se konečně dočkali možnosti, pomocí které si můžeme změnit výchozí aplikace – konkrétně pro webový prohlížeč a správu mailu. Pokud si chcete výchozí aplikaci změnit, tak stačí, abyste přešli do Nastavení, kde si níže konkrétní aplikaci rozklepněte a proveďte změnu. V rámci iOS 14.5 pak jablečná společnost přidala možnost pro změnu výchozí hudební aplikace. Postup změny je ale v tomto případě lehce odlišný – provádí se přes Siri a navíc k tomu nefunguje úplně tak, jak byste nejspíše očekávali. Pokud Siri poprvé v iOS 14.5 požádáte o přehrání hudby, tak by se vám měl zobrazit výběr hudebních aplikací, ze kterých si můžete vybrat tu preferovanou. Celý tento postup je ale celkem komplikovaný – níže proto přikládáme článek, ve kterém se vše dozvíte.

Podpora Dual-SIM 5G

iPhony 12 (mini) a 12 Pro (Max) se staly vůbec prvními jablečnými telefony, které podporují připojení k 5G síti. Co si budeme nalhávat, v Česku a na Slovensku není pokrytí sítí páté generace bůhvíjak rozšířené, každopádně v největších městech už se připojit můžete. Kromě toho iPhony již delší dobu podporují eSIM, díky čemuž je možné využít dvě SIM karty najednou. Pokud jste si zakoupili iPhone 12 a dvě SIM karty využíváte, tak jste dost možná postřehli to, že se k 5G síti můžete připojit pouze jednou ze SIM karet. Dobrou zprávou je, že v iOS 14.5 bylo tohle omezení odstraněno a nyní už se můžete k 5G připojit oběma SIM kartami zároveň. Nastavení 5G provedete v Nastavení -> Mobilní data -> Volby dat.

Rychlé zamknutí iPhonu

Jak už jsem zmínil v úvodu tohoto článku, tak jsme se v rámci iOS 14.5 a watchOS 7.4 dočkali nové vymodlené funkce. Konkrétně mám na mysli tu funkci, pomocí které lze odemknout iPhone pomocí Apple Watch v případě, že máte nasazenou roušku. Až donedávna jste si pro odemčení iPhonu s Face ID museli roušku sundat, anebo bylo nutné využít kódový zámek, což je velmi otravné. Máte-li tedy Apple Watch, stačí přejít do Nastavení -> Face ID a kód, kde funkci aktivujte. Po aktivaci této funkce ale může dojít k omylnému odemčení pomocí hodinek, popřípadě se někdy může pokusit do vašeho iPhonu dostat. Pokud dojde k odemčení iPhonu pomocí Apple Watch, tak vám o tom dají hodinky vědět prostřednictvím haptické odezvy. Kromě toho se na displeji objeví tlačítko Zamknout iPhone, pomocí kterého lze iPhone opětovně a okamžitě uzamknout.

apple watch iphone odemknutí

Zrychlení iPhonu

Čas od času se stává, že po aktualizaci iPhonu na novou verzi iOS mohou mít uživatelé určité problémy s výkonností zařízení. Pár hodin či maximálně dnů po instalaci nové verze je naprosto běžné, že výkon iPhonu není úplně ideální, stejně tak i výdrž baterie. Na pozadí totiž mohou probíhat všemožné procesy, které se musí dokončit. Jestliže se vám však iPhone automaticky po několika dnech nezrychlil a nedošlo ani ke zvýšení výdrže baterie, tak postupujte následovně. Součástí iOS a dalších operačních systémů jsou různé animace a efekty, které ke svému vykreslení potřebují určitou dávku výkonu. Pokud provedete deaktivaci animací a efektů, tak iPhone tento ušetřený výkon může investovat kdekoliv jinde, což se rozhodně hodí. Animace a efekty deaktivujete v Nastavení -> Zpřístupnění -> Pohyb, kde Omezit pohyb aktivujte. V sekci Displej a velikost textu pak ještě můžete aktivovat Snížit průhlednost.

Dnes nejčtenější

.