Zavřít reklamu

Společnost Apple zveřejnila o víkendu otevřený dopis, který adresuje hudebním interpretům. Ve zmíněném dopise firma vůbec poprvé veřejně prozradila detaily, týkající se toho, jak jsou umělci vypláceni za streamování své hudby v rámci služby Apple Music. Průměrná výše honoráře za streamování činí v případě služby Apple Music 0,01 dolaru za přehrání, tato částka se ale může lišit v závislosti na regionu nebo na tom, zda je daná skladba přehrávána v rámci některého ze zvýhodněných tarifů.

Společnost Apple ve svém dopise pro hudebníky mimo jiné zdůraznila, že od spuštění iTunes Store v roce 2003 již pomohla milionům umělců a skladatelů živit se muzikou, a dodala, že pokládá za důležité podělit se o to, jaké hodnoty vyznává. Apple podle svých vlastních slov vyznává princip vyplácení všem umělcům ve stejné míře:„Věříme v hodnotu hudby a spravedlivé odměňování tvůrců za jejich práci,“ stojí ve zmíněném prohlášení. Apple v něm také uvedl, že při vyplácení poplatků vydavatelstvím Apple nedělá rozdíl mezi velkými jmény a nezávislými labely. Rozdíly Apple podle svých vlastních slov nedělá ani mezi textaři. „Bez textařů by nebyly žádné nahrávky,“ uvádí Apple ve svém dopise. Dále v něm zmiňuje, že pro službu Apple Music pracuje mimo jiné také celosvětový tým zaměstnanců, který má na starost ruční výběr obsahu pro více než třicet tisíc seznamů skladeb.

Apple v roce 2020 uhradil poplatky více než pět milionům umělců z celého světa, což je zhruba o jeden milion více než v roce 2019. „V Apple Music se i nadále zaměřujeme na umělce a skladatele, stejně jako na nalézání nových a inovativních způsobů, jak by se všichni tvůrci mohli uživit muzikou. Bohužel ale není stále ještě jasné, do jaké míry se na celkovém výdělku umělců mohou negativně podílet nejrůznější výhodné slevy, rodinné předplatné a další podobné programy.

Dnes nejčtenější

.