Zavřít reklamu

Na měření společnosti Gemius, která poskytuje data pro auditovaný Netmonitor, jsme se v minulosti již párkrát podívali, ale jelikož se chování na internetu neustále mění, není na škodu zjistit, jakým způsobem přistupují lidé na webové stránky v současné době. Data, která používá Gemius, pochází ze stovek největších internetových stránek v ČR a díky tomu, že Gemius měří skutečně ty největší weby na českém internetu, má k dispozici velmi zajímavá data, která skutečně vypovídají o tom, jaké prohlížeče, operační systémy nebo typy zařízení uživatelé v ČR používají.

Nás jakožto jablíčkáře samozřejmě nejvíc zajímá operační systém iOS. Ten neustále mírně roste a jak je vidět na následujícím grafu, za poslední rok posílil o 1 % a to na úkor operačního systému Android. Bavíme se nyní pouze o operačních systémech používaných v rámci smartphonů v ČR. Zde skutečně 99,9 % všech návštěv internetu pochází právě z iOS nebo Androidu. Apple se dokonce během loňského podzimu dokázal dostat přes hranici 20 %, ale nyní je již řadu měsíců na úrovni okolo 19,80 % a za poslední rok má v průměru přesně 19,81 % všech přístupů na internet. Lze tedy říci, že iOS používá v ČR 19,81 % lidí, zatímco Android je na tom čtyřikrát lépe.

Pocet iPhonu v CR

Pokud pak vezmeme v potaz veškeré operační systémy bez ohledu na zařízení, patří operačním systémům od Applu, tedy iOS a MacOS dohromady celkově 12,47 % s tím, že jedničkou je Windows, který je v dnešní době zastoupen v podstatě již jen na PC a tabletech a patří mu 46,35 % trhu a Androidu pak patří 40,41 % trhu. Nejlépe je na tom iOS v rámci tabletů, kde mu patří 21,01 % trhu a zbytek pak připadá v podstatě pouze na Android, protože ostatní operační systémy zabírají na tabletech v ČR pouhé dvě desetiny procenta. Poměr přístupů na internet z PC a smartphonů je pak v ČR aktuálně velmi podobný s tím, že na internet přistupuje 49,34 % uživatelů z počítače, 46,97 % ze smartphonu a 3,31% z tabletu. Zde je však potřeba podotknout, že poměr přístupů je hodně dán aktuální situací, kdy jsou lidé nuceni trávit čas doma a internet tak raději používají pohodlně z počítače než z mobilu.

Data použita v tomto článku pochází od společnosti Gemius, kterou dobře zná většina majitelů velkých webových stránek. Jedná se totiž o nejpoužívanější auditované měření návštěvnosti stránek v ČR/SR, které využívají stovky největších webů v ČR/SR. Pokud nepoužíváte Google Analytics a chcete svá data ukazovat veřejně, pak používáte Netmonitor, který následně používá služby Gemius pro měření návštěvnosti. Jedná se tedy o skutečně relevantní data. Společnost sice sama nikde neuvádí, jaký vzorek populace měří nebo jak velké procentuální odchylky počítá, ovšem vzhledem k počtu zahrnutých stránek a jejich velkosti lze soudit, že odchylky budou skutečně minimální, řádově pak v nízkých jednotkách procent.

Dnes nejčtenější

.