Zavřít reklamu

Prakticky kdekoliv na webu, včetně našeho magazínu, se můžete setkat s různými odkazy. Tyto odkazy vás například mohou přesunout na jinou webovou stránku, která s konkrétním obsahem nějakým způsobem souvisí – například odkaz ke stažení aplikace ve článku, který se aplikací zabývá. Pravdou ale je, že ne všechny webové stránky jsou úplně bezpečné. Jednoduše se tak může stát, že se po klepnutí na nějaký odkaz ocitnete na nějaké podvodné stránce, anebo kdekoliv jinde, kde se nacházet nechcete. Jakým způsobem se tomu dá předejít?

Jak na Macu v Safari zjistit, kam vede konkrétní odkaz

V rámci Safari na Macu si můžete nechat v levém dolním rohu zobrazit malou lištu, ve které se přesně zobrazí celé znění odkazu poté, co na něj najedete kurzorem. Díky tomu lze ještě před přechodem rozkliknutím odkazu zjistit, kam přesně vede, což se rozhodně hodí – osobně tuto možnost používám každý den. Zmíněnou lištu můžete aktivovat následovně:

  • Prvně je nutné, abyste se v rámci macOS přesunuli do aktivního okna aplikace Safari.
  • Jakmile tak učiníte, tak v horní liště rozklikněte záložku s názvem Zobrazení.
  • Tímto se zobrazí rozbalovací menu, ve kterém lze spravovat možnosti zobrazení.
  • Zde stačí, abyste lokalizovali a klepnuli na možnost Zobrazit stavový řádek.
  • Pro rychlou (de)aktivaci můžete využít také klávesovou zkratku Command + /.

Nyní, kdykoliv najedete kurzorem na nějaký odkaz, tak se v levém dolním rohu objeví stavová lišta, která vám zobrazí, kam konkrétní odkaz směřuje. Kromě této funkce můžete využít také možnost pro rychlé zobrazení náhledu webu ještě před tím, než se na něj přesunete, což je taktéž skvělá možnost. Pro zobrazení náhledu webu, na který směřuje vybraný odkaz, stačí, abyste na kurzor najeli kurzorem, a poté zamáčknuli (silně stisknuli) trackpad. Tímto se zobrazí malé okno, ve kterém si můžete web rychle prohlédnout bez nutnosti přesunutí se na něj.

Dnes nejčtenější

.