Zavřít reklamu

Bezpečnost uživatelských dat je pro Apple dlouhodobě jednou z hlavních priorit. Asi se proto nebudete divit, že na vylepšení softwarového i hardwarového zabezpečení pracuje prakticky neustále a výsledky své práce na produkty nasazuje taktéž co chvíli. Zatímco o většině z nich se však zpravidla pochlubí alespoň skrze tiskovou zprávu či cokoliv podobného, o novém bezpečnostním vylepšení procesorů starších produktů mlčí. Prozradila ho až aktualizovaná stránka podpory. 

Podle informací z oficiálního webu Applu začal Apple u čipsetů A12, A13, S4 a S5 využívat druhou generaci bezpečnostního koprocesoru Secure Enclave, který lze zjednodušeně popsat jako jakýsi oddělený trezor pro veškeré bezpečnostní údaje v čele se šifrovacími klíči či údaji k Touch ID a Face ID. Poměrně zajímavé je nicméně to, že se nasazení druhé generace Secure Enclave zřejmě dotklo jen výše uvedených čipů a tedy že iPhony 12 a 12 Pro osazené čipsety A14 disponují opět jen první generací, nebo zcela novým řešením (alespoň z pohledu Applu). Další zajímavostí je pak i to, že se nová Secure Enclave objevuje jen v produktech představených na podzim 2020, což jinými slovy znamená, že například iPhony osazené čipy A12 disponují procesory se “starou” verzí. Nová Secure Enclave tak tepe jen v HomePodu mini (díky S5), Apple Watch SE (díky S5) a iPadu 8. generace (díky A12). Žádný další produkt v termínu nasazení s výše uvedeným čipem vydán totiž nebyl. 

Zde ale nejasnosti okolo upravených koprocesorů stále nekončí. Podpůrný dokument totiž neuvádí ani to, v čem se vlastně novinka oproti předešlé generaci liší – tedy zda je například bezpečnější, eliminuje určitá bezpečnostní rizika, je pro produkty, ve kterých je nasazena, vhodnější či cokoliv podobného. Apple si tedy jednu ze svých největších bezpečnostních zbraní drží skutečně kvalitně pod pokličkou a jak se zdá, jen tak jí nevypustí. 

Dnes nejčtenější

.