Zavřít reklamu

I když App Store nabízí množství lepších fotografických aplikací, je stejně nativní Fotoaparát pravděpodobně tou, kterou stejně využíváte nejčastěji. Těchto 5 tipů a triků pro Fotoaparát na iPhonu vám ale poodhalí další jeho možnosti, které jste možná dosud neznali. 

Zapomeňte na ikonu aplikace 

Odemknout telefon, najít aplikaci, spustit jí a zachytit záznam znamená, že to, co jste chtěli fotit, už je dávno pryč. Ignorujte ten postup spouštění aplikace, když máte možnost fotografovat hned ze zamčené obrazovky. Stačí k tomu silně stisknout ikonu v pravém dolním rohu, anebo švihnout prstem po displeji zprava doleva. Pokud se pak pohybujete v systému, stačí vám vyvolat si Ovládací centrum, kde se ikona Fotoaparátu také nachází. Zde si silným stiskem můžete už i vyvolat požadovaný režim.

Širší možnosti ovládání 

Tím hlavním je zde samozřejmě spoušť na displeji vašeho iPhonu. Ta ale není jedinou možností, jak snímky a videa zachytit. Ještě jsou zde totiž tlačítka pro ovládání hlasitosti. V Nastavení -> Fotoaparát si můžete zapnout volbu Sekvence tlačítkem zesílení zvuku. Pokud tak učiníte, můžete sekvenci fotografií pořizovat nejen dlouhým držením virtuální spouště, ale právě i jím. Pokud jej pak jen jednou stisknete, zachytí se jedna fotografie.

To platí i pokud jednou stisknete tlačítko pro zeslabení hlasitosti. Zkoušeli jste jej ale držet? Pokud ne, tak vezte, že dlouhým držením tlačítka zeslabení hlasitosti automaticky pořizujete videozáznam. Zde jen pozor na uvolnění prstu. Pokud totiž tlačítko pustíte, pořizování záznamu se ukončí. Výhoda je ale zřejmá – pokud nemáte čas přejíždět na režim videa, tak vám za pomoci tohoto neunikne žádný důležitý moment.

Zachovat nastavení 

S výše uvedeným bodem se váže ještě jedna možnost nastavení a tím je nabídka Zachovat nastavení. Fotoaparát se totiž standardně startuje v režimu Foto, vy ale třeba více nahráváte videa nebo pořizujete Portréty atd. Pokud si tedy zapnete nabídku Režim fotoaparátu, nastartuje se aplikace vždy v takovém režimu, ve kterém jste ji opustili. To samé platí i o filtrech v případě Kreativního ovládání nebo Live Photos.

Změna směru snímání v režimu Pano 

Pokud rádi fotografujete v panoramatickém režimu, tak vám aplikace automaticky nabízí snímání zleva doprava. Jestliže ale potřebujete změnit směr, stačí vám jednoduše klepnout na šipku ukazatele progresu snímání. Šipka se přesune a vy můžete zahájit snímání z pravé strany. Využijete to zejména při různých světelných podmínkách, abyste lépe vyvážili světla a stíny.

Rychlá volba kvality videa 

Nastavení -> Fotoaparát si můžete určit výchozí hodnoty pro zachycení videozáznamu. Jeho kvalitu ale můžete určit i v aplikaci před samotným natáčením. Po navolení režimu videa se vám na displeji zobrazí některé hodnoty. Jejich poloha je závislá od modelu iPhonu, který vlastníte. Vybírat zde můžete nejen počty snímků za sekundu ale i kvalitu.

 

Dnes nejčtenější

.