Zavřít reklamu

IT oddělení olomouckého magistrátu musí řešit od středy velké potíže. Magistrát se totiž stal cílem velkého kybernetického útoku, který byl cílen na jeho datovou infrastrukturu zajišťující de facto celý jeho chod. Aby předešel magistrát jakýmkoliv větším problémům spojených s napadením dalších subsystémů, rozhodl se je dočasně odpojit, čímž však de facto zařízl svůj běžný provoz. 

Jak dlouho bude magistrát kvůli hackerskému útoku neschopný provozovat veškeré agendy je v tuto chvíli zatím nejasné. Odhadovaná délka je nicméně zatím zhruba čtrnáct dní, jelikož je na IT oddělení a jeho spolupracovnících prověřit veškeré softwarové i hardwarové prvky systémů magistrátu, jak se na nich útok podepsal a posléze je opět uvést do běžného provozu, což není ke komplexnosti celé sítě nic jednoduchého. 

Jelikož jsou systémy magistrátu mimo provoz, logicky není schopen vyřizovat požadavky občanů na úřadě. Magistrát proto obyvatele Olomouce prosí o trpělivost s tím, že všechny plánované agendy je třeba kvůli potížím odložit do té doby, než budou systémy opět v provozu. Všechny potřebné informace se dozví na telefonu či webových stránkách města. To se již nyní chystá podat trestní oznámení na neznámého pachatele, který za útokem stojí.

Dnes nejčtenější

.