Zavřít reklamu

Včera v podvečer jsme vás informovali o obřím úniku osobních dat více než půl miliardy uživatelů Facebooku z celého světa. Ta se objevila na jednom z hackerských fór s tím, že k nim měl díky tomu přístup prakticky kdokoliv, kdo o ně měl zájem. Jak se však alespoň podle čerstvého vyjádření Facebooku zdá, celý problém není až tak horký, jak se na první pohled zdálo – je totiž již relativně neaktuální. 

Podle vyjádření Facebooku, které poskytl médiím přímo jeho mluvčí, unikla data k více než půl miliardě uživatelských účtů “už” v roce 2019 s tím, že hned v srpnu 2019 na bezpečnostní trhlinu Zuckerbergova společnost přišla a opravila jí. S trochou nadsázky by se proto dalo říci, že nyní již svět příliš únik trápit nemusí, protože mohl z velké části odhalit neaktuální data – například ohledně lokace uživatele, telefonních čísel a tak podobně. I tak se ale jedná bezesporu o problém, kterého se měl Facebook v každém případě vyvarovat a za který bude velmi pravděpodobně v následujících týdnech a měsících různě popotahován. Jedná se totiž o největší únik uživatelských dat v jeho historii. 

Úniky uživatelských dat není pro Facebook bohužel ničím zcela neobvyklým. K větším či menším únikům zapříčiněných nejrůznějšími bezpečnostními trhlinami totiž dochází bohužel několikrát do roka a to i přestože se provozovatel této sociální sítě dlouhodobě snaží bezpečnost zlepšit. Úspěšný v tom ale v žádném případě není.

Dnes nejčtenější

.