Zavřít reklamu

Pokud bychom hodnotili vztah Intelu a Applu v závislosti na událostech posledních měsíců, moc pozitivně by to nevypadalo. Apple nejprve přestal využívat procesory od Intelu v některých svých produktech, ve kterých byly nahrazeny vlastními procesory Apple Silicon, Intel pak v posledních měsících tlačí jednu negativní marketingovou kampaň za druhou, ve kterých se M1 procesorům více či méně vysmívá. Dle slov CEO Intelu jde však o „neškodné pošťuchování“ dvou technologických gigantů na pozadí technologického pokroku.

Alespoň to CEO Intelu Pat Gelsinger tvrdil v rozhovoru, který dal serveru Yahoo! Finance. V něm mimo jiné potvrdil plány Intelu na získání Applu jakožto zákazníka, pro kterého bude moci Intel v blízké budoucnosti vyrábět procesory v jedné z nově budovaných výrobních továren v Arizoně. Marketingové kampaně ve kterých se Intel proti Applu vymezuje prostřednictvím celé řady zavádějících až vyloženě manipulativních tvrzení jsou dle ředitele Intelu jen jakýmsi pošťuchováním mezi konkurenty, které se děje na pozadí technologického pokroku a především nebývalého zájmu o počítače ze strany koncových uživatelů.

Rozhodně však nejde o snahu si Apple znepřátelit vzhledem k tomu, že se Intel k Applu upíná jako k potenciálnímu velice důležitému zákazníkovi, pro kterého by mohl vyrábět jejich vlastní procesory z rodiny Apple Silicon. Ty si Apple v současné době (včetně všech ostatních Ax procesorů) nechává vyrábět výhradně u Taiwanské společnosti TSMC, Intel by však tento status-quo rád v následujících letech změnil. Kromě Applu chce Intel zacílit i na Qualcomm či Microsoft. Pokud se mu podaří vybudovat dostatečně robustní výrobní kapacity v USA, mohlo by se to společnosti nakonec podařit. Do nových výrobních závodů v Arizoně investuje více než 20 miliard dolarů.

Dnes nejčtenější

.