Zavřít reklamu

Analytická společnost GlobalData včera zveřejnila informace o tom, jak se v posledních letech vyvíjel trh se společnostmi, které se zaměřují na umělou inteligenci – a to zejména s ohledem na akvizice od „velkých hráčů“. Jak se ukázalo, zdaleka největší zájem o start-upy, ale i zaběhnuté firmy působící v oblasti AI měl v posledních letech Apple.

Jak můžete vidět na infografice níže, Apple v období od roku 2016 do roku 2020 koupil největší množství společností zabývající se umělou inteligencí ze všech velkých technologických gigantů. Mezi nové přírůstky patří například společnosti jako Emotient, Turi, Glimpse, RealFace, Shazam, SensoMotoric, Silk Labs, Drive.ai, Laserlike, SpectralEdge, Voysis, XNOR.ai a další, jejichž zaměření bylo na různé specializace týkající se AI a strojového učení.

Akvizice Applu v AI průmyslu

Apple své nákupy nikde nezveřejňuje a obvykle ani oficiálně nekomentuje, seznam firem uvedených na obrázku tak nemusí být konečný a v praxi jich může být ještě o něco víc. Tak jako tak to jasně poukazuje na trend mezi velkými technologickými giganty, kteří nechtějí zůstat v této oblasti pozadu a jakmile narazí na zajímavý projekt, který by mohl nějakým způsobem obohatit či doplnit jejich produkty či vlastní snahy, nebojí se po něm sáhnout.

Již v únoru Tim Cook během konferenčního hovoru s akcionáři sdělil, že Apple během posledních šesti let koupil zhruba stovku různých společností a že se nebojí takřka jakékoliv možné akvizice co se velikosti týče. Snaží se však zaměřovat na malé a inovativní projekty, které jim pomohou se ve specifických oblastech posouvat kupředu. Oblast umělé inteligence je v posledních letech v záři pomyslných reflektorů a velcí giganti se na ní ve velkém zaměřují. Celkově v tomto oboru v letech 2016-2020 došlo k více než 60 akvizicím, což značí nebývalý zájem o tuto oblast.

Lepší Siri v dohledu?

V případě Applu by na základě těchto akvizic mohlo dojít například ke zlepšování Siri což je něco, na co se v Cupertinu snaží v posledních letech zaměřit zejména s ohledem na ne příliš lichotivé srovnání s ostatními asistentkami zejména od Amazonu a Googlu. Některé z akvizic pak Applu pomohou i na poli tzv. wearables, konkrétněji u Apple Watch a jejich senzorickým schopnostem. Posun v oblasti AI a strojového učení je pro Apple také nezbytný vzhledem k chystanému Apple Car a připravovanému systému autonomního řízení.

Dnes nejčtenější

.