Zavřít reklamu

Milovníci videoher a zároveň Applu mají ode dneška velmi slušný důvod k radosti. Po zhruba dvou letech od vydání aplikace Steam Link umožňující hraní her ze Steamu na iPhonech, iPadech a Apple TV se totiž její provozovatel Valve rozhodl jí konečně vypustit i na Macy. Díky tomu si tak na nich lze nyní zahrát prakticky jakékoliv hry ze Steamu – stačit k tomu bude počítač, který je “utáhne”. 

Že se Valve chystá Steam Link pro macOS uvolnit bylo tajemstvím prakticky až do chvíle jeho objevení v Mac App Store, což je přinejmenším poměrně zvláštní. Vzhledem k tomu, že je aplikace dostupná i na jiných jablečných platformách je totiž prakticky jasné, že neporušuje žádné zásady Applu a tudíž ji není třeba jakkoliv tajit. Co se pak týče její funkčnosti, ta je naprosto stejná jako v případě iOS a tvOS verze. Vše tedy funguje na principu streamování her z vašeho PC, které rozjede vámi vlastněné hry z knihovny Steamu, což jinými slovy znamená, že si je užijete na Macích bez ohledu na jejich konfiguraci. Jedinou podmínkou je u nich totiž macOS 10.13 a novější, u počítačů pro streamování her pak samozřejmě dostatek výkonu ke spuštění her potřeba je. O propojení se pak stará místní síť, na které musí být obě zařízená připojená, což lze označit za jednu z největších nevýhod například v porovnání s konkurenčním řešením od Xboxu. To totiž umožňuje vzdálené hraní her na podobném principu, avšak třeba i přes mobilní data. Zahrát si tedy můžete třeba i stovky kilometrů od domova. 

Aplikace Steam Link je v Mac App Store k dispozici stejně jako v případě iOS a tvOS verze zcela zdarma. Jak však již bylo zmíněné výše, jedná se jen o jakéhosi prostředníka mezi vaším herním počítačem a Macem, což znamená, že hry, které si budete chtít na Macu zahrát, musíte nejprve na Steamu vlastnit a zároveň je být schopni na vašem herním “železe” rozjet. Na to, jak celá aplikace funguje, se podíváme už dnes ve večerním návodu. 

Steam Link pro macOS můžete stáhnout zde

Dnes nejčtenější

.