Zavřít reklamu

Pokud se pořádně zadíváte do prostředí jablečných operačních systémů, tak zjistíte, že jsou velmi čisté, moderní a jednoduché. Aby bylo prostředí pro uživatele příjemné, tak je nutné, aby šlo všechno ruku v ruce – od tvarů, přes ikony až po využitá písma. Někteří z vás dost možná někdy přemýšleli nad tím, jaké písmo Apple (nejen) ve svých systémech využívá. Všude na internetu byste mohli najít, že se jedná o modifikované písmo Helvetica, což je svým způsobem pravda. Nejedná se ale o oficiální písmo – to se totiž nazývá San Francisco (SF) a dobrou zprávou je, že si ho může každý z nás bezplatně stáhnout.

Jak na Macu stáhnout oficiální písma, která využívá Apple

Jestliže se vám písma, která jablečná společnost využívá, líbí, tak se můžete vrhnout do jejich stažení a instalace – nejedná se o nic, co byste nezvládli. Stačí, abyste se drželi postupu, který přikládám níže:

  • Nejprve je nutné, abyste se na vašem Macu přesunuli na oficiální stránky, kde lze písma stáhnout.
  • Jakmile se na této stránce ocitnete, tak sjeďte o kus níže k nadpisu Fonts.
  • Zde si vyberte ta písma, která vás zajímají, a klepněte u nich na modré tlačítko Download.
    • U každého písma se samozřejmě nachází konkrétní popis toho, kde se využívá.
  • Jakmile se stahování dokončí, tak stačí, abyste na stažený soubor s příponou .DMG poklepali.
  • Poté se zobrazí okno, ve kterém dvakrát klepněte na název balíčku s příponou .PKG.
  • Tímto se otevře klasická instalační utilita, kterou se stačí proklikat, potvrdit podmínky a autorizovat se.
  • Po dokončení instalace můžete nechat instalační soubor nechat smazat.

Výše uvedeným způsobem tedy můžete na Macu jednoduše stáhnout a nainstalovat veškerá písma, která Apple využívá. V konkrétních aplikacích, například ve Wordu, Pages, Photoshopu a dalších, pak stačí, abyste písmo, které chcete využít, našli, a poté na něj klepnuli. Berte ale na vědomí, že veškerá tato stažená písma můžete využívat pouze pro vlastní potřebu – všeobecně jsou totiž určená především vývojářům. Pokud byste se rozhodli pro komerční využití, tak si rozhodně zahráváte s ohněm, tedy případnou žalobou, pokutou a dalšími problémy.

oficiální písmo apple
Zdroj: Apple

Dnes nejčtenější

.