Zavřít reklamu

Krácení mezd je nejen ve Spojených státech závažným problémem na řadě pracovišť. Tento problém se bohužel nevyhýbá ani společnosti Apple, která byla nedávno zařazena na seznam firem, u kterých dochází k tomuto jevu, a to i přes to, že se její vedení neustále chlubí důrazem, který klade na ochranu práv všech a všeho.

Nespokojenost zaměstnanců s praktikami Applu dospěla do fáze, kdy se 12 tisíc pracovníků v Kalifornii rozhodlo podat na svého chlebodárce žalobu pro krácení mzdy. K podání zmíněné žaloby došlo dokonce již v roce 2013, vše bylo ale následně zameteno pod koberec. Kalifornský vrchní soud ale přitom již o rok dříve nařídil všem firmám, aby svým zaměstnancům započítali do mzdy také dobu, kterou stráví při bezpečnostních kontrolách.Ve světle nedávných událostí došlo k obnově žaloby, a tentokrát byli poškození řádně vyslyšeni. Zmíněné události souvisí se situací okolo pandemie COVID-19. Ve chvíli, kdy se onemocnění začalo šířit po světě, nastolila řada firem ve svých provozovnách velice přísná bezpečnostní a preventivní opatření, a s nimi související důkladné kontroly. Jedná se bezesporu o přínosné opatření, kontroly ale zabraly poměrně dost času, který bohužel nebyl zaměstnancům Applu proplacen.

V roce 2013 se zaměstnanci Applu vzbouřili proti tomu, že strávili hodně času bezpečnostními kontrolami svých tašek, tento čas jim ale nebyl započítán mezi odpracované hodiny, a to i přes to, že jej strávili na pracovišti. Žaloba byla původně zamítnuta s tím, že zaměstnanci by si správně na pracoviště neměli brát žádné tašky, o kterých by věděli, že by se mohly stát předmětem bezpečnostních kontrol. V průběhu pandemie COVID-19 se zase jednalo o čas, který museli zaměstnanci trávit měřením teploty a odpovídáním na kontrolní otázky. Pokud by Apple tento spor prohrál, mohlo by jej to podle odhadů jen v Kalifornii vyjít na 60 milionů dolarů, které by musel vyplatit v rámci odškodnění. Soudce William Alsup, který se již případem v minulosti zabýval, podle všeho sympatizuje se zaměstnanci Applu. Uvedl totiž, že připravuje nařízení, které by hrálo v jejich prospěch..

Dnes nejčtenější

.