Zavřít reklamu

VPN, Virtual Private Network, česky virtuální soukromá síť, je v poslední době opravdu žhavým tématem. Uživatelé se o VPN zajímají čím dál tím častěji – a není se čemu divit. Podle různých reklam nabízí VPN perfektní ochranu na internetu, ať děláte co děláte, kromě toho lze tuto službu využít pro získání přístupu k takovému obsahu, který je omezen a určen pouze pro konkrétní státy světa. Kromě těchto skvělých zpráv však na internetu koluje nespočet mýtů o VPN, kterým byste neměli věřit. V tomto článku se podíváme na 5 z nich a řekneme si, proč byste je neměli brát v potaz.

VPN je pouze pro „profíky“

Když se řekne počítačová síť, tak se jedincům, kteří žádným způsobem nerozumí IT, udělá svým způsobem mdlo. Vzhledem k tomu, že má v sobě slovíčko síť i právě VPN, tak si mnoho jedinců může myslet, že je tato služba určená pouze pro profesionály v oboru. Opak je však pravdou, jelikož aplikace služeb, které VPN provozují, jsou často velmi jednoduché a aktivace VPN vám zabere méně než pět klepnutí myší. Jestliže tedy zrovna nepatříte mezi přeborníky v oboru IT, tak se rozhodně ničeho nebojte. VPN služby jsou totiž určeny naprosto pro všechny uživatele internetu, jak pro amatéry, tak pro profesionály.

PureVPN:

VPN potřebujete pouze pro nelegální činnosti

Vzhledem k tomu, že se VPN využívá především pro skrytí vašich osobních informací, tak mnoho jedinců může přemýšlet nad tím, že se tato služba využívá především pro vykonávání různých nelegálních činností. Opak je však pravdou, jelikož VPN lze využít pro všeobecnou ochranu vašich dat před možným zneužitím. Kromě toho, jak už jsem zmínil v úvodu, tak lze díky VPN například sledovat různé streamovací služby, které jsou k dispozici pouze ve Spojených státech amerických (či kdekoliv jinde), anebo pro získání určitého herního předmětu, jenž je taktéž tzv. „uzamčen pro konkrétní stát“. Mimo jiné je VPN naprosto perfektní v případě, že se pohybujete na nějaké veřejné Wi-Fi, kde je pro hackery o mnoho jednodušší nabourat se do zařízení a získat nějaká data.

purevpn netflix hulu
Zdroj: PureVPN

VPN = bezpečnost jediným klepnutím

Když vám někdo řekne, že je VPN naprosto ideální pro zabezpečení na internetu, tak má naprostou pravdu. Nesmíte si to ale vyložit tak, že váš dokáže VPN ochránit proti všem hrozbám, se kterými se na internetu můžete setkat. VPN dokáže pouze zašifrovat vaše osobní data, která putují internetem. Pokud se například rozhodnete pro stažení nějakého souboru, ve kterém se bude nacházet škodlivý kód, tak vám v tom VPN žádným způsobem nezabrání. Tak stejně vás VPN nedokáže upozornit na podvodné webové stránky, anebo například na phishing. Jestliže se tedy ocitnete na podvodné stránce a přihlásíte se, tak mohou útočníci klasickým způsobem přijít k vašim přihlašovacím údajům. VPN vám tedy pomůže v zamaskování vašich dat, pokud je ale někde vepíšete, tak se pro vás nic nemění.

VPN zpomaluje připojení k internetu

Stále častěji se na internetu ve spojitosti s VPN objevuje mýtus, který tvrdí, že po připojení k VPN službě dochází k výraznému zpomalení připojení k internetu. Tohle ale platí pouze u nekvalitních poskytovatelů VPN, kteří mají například přetížené servery, anebo ve verzi zdarma poskytují pouze omezenou rychlost připojení – viz odstavec níže. Všeobecně se očekává, že VPN určitým způsobem rychlost k internetu zpomaluje, jelikož se jedná o jakého „prostředníka“. Rozhodně ale v dnešní době nedochází k takovému zpomalení, že byste jej měli nějakým způsobem zaznamenat. Jestliže vaše VPN služba způsobuje výrazné zpomalení rychlosti připojení k internetu, tak to v dnešní době už rozhodně není standardem. Měli byste tedy tuto věc řešit s poskytovatelem, popřípadě zvolit jiného.

ikona vpn v ovladacim centru na iphonu
Zdroj: redakce Letem světem Applem

VPN zdarma nemusí být ideální

Pokud se rozhodnete k využití VPN služby, tak můžete najít nespočet různých, které jsou k dispozici naprosto zdarma. Bezplatně můžete stáhnout prakticky většinu těchto aplikací, které VPN poskytují, každopádně si dřív nebo později budete muset za poskytování služeb zaplatit. Někteří poskytovatelé samozřejmě nabízí bezplatnou zkušební verzi, kterou můžete využít. Jestliže se vám ale podaří najít nějakou VPN službu, která je k dispozici naprosto zdarma, tak rozhodně buďte obezřetní. Co si budeme nalhávat, v dnešní době vám nikdo nedá nic zadarmo – a už vůbec vám neposkytne připojení pomocí VPN. U těchto bezplatných aplikací často může docházet k tomu, že o vás poskytovatel sbírá nějaká data, která pak může zneužít, popřípadě můžete získat špatnou uživatelskou zkušenost kvůli pomalé rychlosti. Zkrátka a jednoduše, pokud chcete VPN využít, tak byste si měli vybrat kvalitního poskytovatele, který své služby nabízí za nějaký finanční obnos. Budete tak mít 100% jistotu bezpečí a navíc k tomu získáte skvělou uživatelskou zkušenost.

Dnes nejčtenější

.