Zavřít reklamu

Apple může slavit – tedy alespoň s odstupem času. V posledním čtvrtletí loňského roku se totiž stal největším výrobcem smartphonů světa, což se mu znovu povedlo po dlouhých čtyřech letech.  Vyplývá to alespoň z dat čím dál většího množství analytických společností, mezi které se dnes zařadil i Gartner. 

Z dat Gartneru vyplývá, že zatímco Samsung prodal v uplynulém čtvrtletí “jen” 62,1 milionů smartphonů, třetí Xiaomi 43,4 milionů smartphonů a Huawei spolu s OPPO po 34,3 milionech smartphonů, Applu se podařil husarský kousek ve formě 79,9 prodaných smartphonů. Svého největšího soka tak porazil téměř o čtvrtinu, což je na poli smartphonů skoro až neuvěřitelný rozdíl, který by ještě před pár měsíci čekal kvůli koronavirové krizi málokdo. 

Odpověď na otázku, proč se Applu v uplynulém čtvrtletí tak dařilo, je svým způsobem naprosto jednoduchá. Brutálně silným hnacím motorem byly a vlastně i nadále jsou iPhony 12, které zaujaly jablíčkáře celou řadou vychytávek a vylepšení v čele s novým designem, kvalitnějším fotoaparátem či podporou 5G, po které mnozí jablíčkáři velmi toužili. Apple navíc u telefonů nasadil svým způsobem solidní cenu, která se neliší od předešlých let, díky čemuž mnohé uživatele přiměl k upgradu. Je nicméně otázkou, jak dlouho bude hlad po nových iPhonech ještě trvat. S ohledem na mizernou skladovou dostupnost modelů z řady Pro se však zdá velmi pravděpodobné, že minimálně ještě první čtvrtletí letoška bude pro Apple z hlediska prodejnosti iPhonů mimořádně silné. 

Dnes nejčtenější

.