Zavřít reklamu

V jednom z našich předchozích článků jsme si představili technologii Touch ID a historii jejího vývoje. Jako nástupce Touch ID slouží technologie Face ID, která se poprvé objevila s příchodem iPhonu X. V našem dnešním článku ve stručnosti zavzpomínáme na to, co provázelo její příchod, jak vypadal její vývoj, a jakou má budoucnost.

Vývoj a spekulace

O Face ID se poprvé začalo výrazněji spekulovat v době, kdy svět očekával příchod iPhonu 8 a výročního high-endového modelu. V souvislosti s designem budoucího iPhonu X se mluvilo o tom, že by se mohlo jednat o bezrámečkový model. Když se na internetu objevily první úniky, na kterých byl znatelný výřez v horní části displeje, okamžitě nabraly na obrátkách spekulace o možné technologii rozpoznání obličeje. Netrvalo dlouho, a ujal se termín “Face ID”. Poměrně rychle došlo také k upřesnění, že technologií pro snímání obličeje bude s největší pravděpodobností disponovat pouze iPhone X, přestože se v této souvislosti původně hovořilo také o iPhonu 8. Vývojář Stevem Troughton-Smith posléze přišel s informací o tom, že se v kódu firmwaru budoucího HomePodu objevila zmínka o “BKFaceDetectStateInfo”, odkazující na systém biometrické detekce.

Představení

Technologie Face ID si odehrála svou premiéru u iPhonu X, který byl představen 12. září roku 2017. Výroční iPhone byl skutečně vybaven displejem s horním výřezem, do kterého byly integrované příslušné senzory. K identifikaci uživatele docházelo díky přednímu fotoaparátu s technologiií TrueDepth. Součástí fotoparátu byl například Dot Projector, který ke zmapování obličeje využíval projekci třiceti tisíc infračervených bodů, na rozpoznání tváře spolupracoval také algoritmus v telefonu. Díky infračervené kameře bylo možné odemknout telefon za pomoci Touch ID také ve tmě, a uživatelé si podobně jako v případě Touch ID mohli nastavit také alternativní vzhled. K odemknutí došlo pouze tehdy, když měl uživatel otevřené oči – podmínka očního kontaktu šla nicméně zrušit v nastavení. Po pěti neúspěšných pokusech došlo k uzamčení telefonu a nutnosti zadat kód číselného zámku, totéž platilo v případě dvoudenní neaktivity, restartu zařízení, nebo při pevném souběžném stisku postranních tlačítek telefonu. Technologie Face ID se posléze objevila i u dalších modelů iPhonů s výjimkou iPhonu SE (2020), v říjnu roku 2018 se tato technologie objevila také u iPadů Pro třetí generace.

Kontroverze a budoucnost

Jakmile se objevila technologie Face ID, začaly se objevovat obavy o její bezpečnost. Společnost Apple v této souvislosti ujistila uživatele, že Face ID nijak nemůže poškodit zrak ani pokožku uživatele. Další pochybnosti se objevovaly ve spojení s teoretickou možností odemčení telefonu dvojčetem nebo blízkým příbuzným – v praxi se ukázalo, že k tomu za určitých podmínek skutečně může dojít, o čemž jsme informovali i na našem webu. Vietnamská bezpečností společnost Bkav zase na svém blogu informoval o tom, že se jejím zaměstnancům podařilo v rámci výzkumu Face ID obejít za pomoci masky za 150 dolarů. S příchodem koronavirové pandemie vznikl další problém, související s Face ID – s rouškou na obličej v podstatě nebylo možné odemknout telefon, a uživatelé začali čím dál intenzivněji volat po návratu Touch ID. Začaly se objevovat poměrně důvěryhodné spekulace o tom, že by mohlo dojít k velkolepému návratu funkce Touch ID. Spekulacím nahrávaly i četné patenty od Applu, popisující například možnost snímání otisků prstů celou plochou displeje. V prosinci loňského roku se objevily také zprávy o tom, že jsou na světě již dva prototypy iPhonů s Touch ID. Apple se s touto technologií zjevně nehodlá jen tak rozloučit – nechme se překvapit, co přinese letošní září.

Dnes nejčtenější

.