Zavřít reklamu

Společnosti Google a Facebook představují pro Apple v jistém směru spíše konkurenci, všechny tyto tři firmy se ale zároveň bez sebe svým způsobem neobejdou. Nejnovější zpráva analytické společnosti Sensor Tower poukazuje na to, že Google a Facebook jsou vlastně pro Apple z hlediska výdělku nepostradatelné – jejich aplikace v App Storu se totiž dlouhodobě drží velmi vysoko v žebříčcích, přičemž bezkonkurenčně vede právě Google.

Společnost Sensor Tower ve své zprávě uvádí, že aplikace od společnosti Google patřily v lednu letošního roku mezi nejstahovanější, a Google se tak za daný měsíc stal nejúspěšnějším a největším vývojářem pro iOS App Store. Společnost Google nabízí v tomto online obchodě s aplikacemi řadu různých aplikací včetně webového prohlížeče, aplikace YouTube, Google Photos, Google Maps nebo třeba Google Kalendář. Společnost Facebook se v lednu letošního roku umístila v tomto směru na třetím místě, zatímco druhou příčku obsadila čínská společnost Tencent. Facebook má na iOS App Storu kromě stejnojmenné aplikace sociální sítě ještě aplikace Facebook Messenger, WhatsApp nebo Instagram, a v průběhu ledna zaznamenal zhruba 191 milionů stažení – toto číslo nicméně platí pro iOS App Store a Google Play Store dohromady. Špatně si v App Storu nevede ani Microsoft, který se v žebříčku nejúspěšnějších vývojářů aplikací umístil na šestém místě. Devátou příčku obsadila společnost Amazon.

Tato čísla podle Sensor Tower poukazují především na to, že v dnešní době by bylo mylné označovat technologické společnosti výhradně za konkurenty. Firmy jako Facebook, Google nebo Microsoft se při distribuci svých aplikací neobejdou bez iOS App Storu, a pro Apple zase představují jistý nástroj výdělku. Vzájemné vztahy všech těchto firem jsou ale nicméně často problematické – Facebook se například často strefuje právě do Applu, v případě Googlu zase vznikl v App Storu problém, když firma neaktualizovala své aplikace, aby nemusela v tomto online obchodě veřejně uvádět, jakým způsobem nakládá s citlivými údaji a daty uživatelů.

Dnes nejčtenější

.