Zavřít reklamu

Přestože je iOS 14.5 v beta testování již pěkných pár dní, stále zřejmě neodhalil všechna svá tajemství. Teprve před pár hodinami se v něm totiž podařila vývojářům objevit skutečně skvělá vychytávka, která učiní procházení internetu přes Safari ještě soukromějším. Učiní tak konkrétně díky využití vlastního serverového řešení pro odchyt phishingových útoků. 

V nastavení Safari lze zaktivovat v sekci Soukromí a zabezpečení ochranu proti phishingovým útokům možností Upozornit na phishing, která vás – jak už její název napovídá – upozorní na podezřelé stránky, které se chystáte navštívit. Tato upozornění je v současnosti Apple schopen poskytovat díky databázi Googlu provozované přes jeho servery, která velmi zjednodušeně řečeno umožňuje porovnávání vyhledávaných výrazů s dříve zjištěnými podvodnými stránkami. Přestože se Google při porovnávání vyhledávání o uživatelích nedozví téměř nic, měl mít možnost během této interakce možnost získat IP adresu zařízení. A právě to s příchodem iOS 14.5 a iPadOS 14.5 skončí. Apple se totiž nově spolehne na vlastní serverová řešení pro porovnávání hledaných výrazů, díky čemuž tak odpadne “nutnost” sdílet byť jen nepatrné množství uživatelských dat se třetí stranou. Jak na iPhone zaktivujete antiphishingovou ochranu si můžete prohlédnou vedle tohoto odstavce.

Je skvělé vidět, že se Apple snaží i nadále posouvat zabezpečení a soukromí svých uživatelů na další a další úroveň, přestože se již jedná spíše o drobná vylepšení. Právě ochranou dat uživatelů je totiž dlouhodobě proslulý a je jasné, že o svou pověst rozhodně jen tak přijít nechce. Jaké další novinky z rukávu v budoucnu vytasí nicméně ukáže až čas – konkrétně červen a WWDC, na kterém se svět o chystaných novinkách zpravidla dozvídá. 

Dnes nejčtenější

.