Zavřít reklamu

V současné době můžete na Macu využívat nativní aplikace, kromě nich je ale k dispozici nespočet těch od třetí strany. Není totiž nikde dáno, že všem uživatelům musí nutně ty výchozí aplikace vyhovovat. Tím samozřejmě nechci nativním aplikacích nějakým způsobem křivdit – ve většině případech jsou opravdu skvělé, avšak nejsou určené pro profesionály v oboru. Jestliže se tedy rozhodnete pro stažení nějaké aplikace třetí strany a rozhodnete se ji používat pro nějaký typ souboru, tak by se vám určitě hodilo nastavit tuto konkrétní aplikaci jakožto výchozí. Tím docílíte toho, že se soubor vždy bude otevírat ve vámi zvolené aplikaci. Pojďme se společně podívat, jak na to.

Jak na Macu změnit výchozí aplikace pro otevírání jednotlivých typů souborů

Chcete-li na vašem macOS zařízení pro určitý typ souboru změnit výchozí aplikaci, tak se nejedná o nic složitého. V mém případě budu nastavovat, aby se soubory PNG otevíraly v aplikaci Adobe Photoshop, pro ostatní typy souborů je samozřejmě postup naprosto stejný. Postupujte tedy následovně:

  • Prvně je nutné, abyste si konkrétní soubor v systému vyhledali.
  • Jakmile si jej najdete, tak na něj klepněte pravým tlačítkem (dvěma prsty).
  • Tímto se zobrazí rozbalovací menu, ve kterém klepněte na možnost Informace.
  • Otevře se nové okno s informacemi o souboru, kde níže rozklikněte záložku Otevřít v aplikaci.
  • Nyní klepněte na menu s aktuální výchozí aplikací a vyberte novou aplikaci, která má být použita.
    • Doporučené aplikace se zobrazí ihned, pokud zde tu vaši nevidíte, klepněte na Jiná… a vyhledejte ji.
  • Po vybrání aplikace stačí, abyste klepnuli na tlačítko Změnit vše…
  • Nakonec se zobrazí dialogové okno, ve kterém klepněte na Pokračovat.

Výše uvedeným způsobem tedy docílíte toho, že se konkrétní typ souboru bude ve všech případech otevírat ve vámi zvolené aplikaci třetí strany. Kdybyste v postupu vynechali klepnutí na tlačítko Změnit vše, tak se výchozí aplikace změní pouze pro konkrétní soubor a nikoliv pro veškeré soubory stejného typu, potažmo se stejnou příponou. Jestliže byste chtěli spustit jen konkrétní soubor v nějaké aplikaci, tak stačí, abyste na něj klepnuli pravým tlačítkem (dvěma prsty), a poté přejeli v menu na možnost Otevřít v aplikaci.

Dnes nejčtenější

.