Zavřít reklamu

V dnešní recenzi se podíváme na JBL Horizon 2 FM. Jedná se o multifunkční budík, který nad rámec buzení zastane funkci rádiového přijímače a externího reproduktoru pro vaše iPhony, iPady a další zařízení. Pojďme se podívat na to, jak Horizon 2 FM funguje v praxi.

Specifikace

Multifunkční budík nabízí celou řadu funkcí, tou hlavní je pochopitelně přehrávání hudby ať už v podobě FM/DAB rádia, tak z připojeného externího přehrávače skrze Bluetooth. O zvukový přednes se starají dva 38 mm měniče o frekvenčním rozsahu 75 Hz – 20 kHz s celkovým výkonem 2 x 4W RMS. Byť nejde o bezdrátový reproduktor, najdeme v něm záložní baterii CR2032, která funguje jako záloha pro budík v situacích, kdy se Horizon 2 nachází mimo zapojenou elektrickou síť. Jak již padlo výše, o bezdrátový přenos se stará Bluetooth 4.2, budík dále nabídne 2 USB-A sloty pro nabíjení různé elektroniky (maximální nabíjecí výkon 5V/2A). Na zadní straně budíku se nachází integrovaný světelný panel, který může posloužit jako „měkké“ ambientní osvětlení. Zde je škoda, že nejde o RGB světelný zdroj. JBL Horizon 2 FM je k dispozici ve dvou barevných provedeních, a to v černé a šedé.

Provedení

Na čelní straně budíku se nachází velký displej, který je pokrytý silnou reflexní vrstvou, která v praxi dokáže posloužit i jako malé zrcátko. Součástí displeje je velmi dobře schovaný světelný senzor, který se stará o automatické nastavení jasu zobrazovaného textu. Po stranách je pak budík potažen textílií. Vrchní část je z pogumovaného plastu a po jejím obvodu najdeme celou řadu ovládacích tlačítek. Celou zadní stranu reproduktoru pak pokrývá plastový, lehce matný kryt, který zakrývá poměrně silný světelný zdroj. Na levém boku se nachází dvojice USB-A konektorů, všechny ostatní jsou v prolisu na spodní, mimochodem zcela pogumované, straně budíku. Zde najdeme jak AUX vstup, dále napájecí konektor, konektor na připojení externí antény a záslepku na malou baterii, která se stará o chod hodin v i případech, kdy je budík odpojen od elektrické sítě. Na spodní straně je také schované tlačítko pro aktivaci režimu nastavení času.

Multifunkční budík JBL Horizon 2

Ovládání

JBL Horizon 2 FB nabízí hned několik ovládacích prvků, kterým vévodí otočný ovladač na horní straně zařízení. Ten slouží k vypnutí/zapnutí osvětlení, k nastavení času buzení, posunutí budíku, jeho utlumení či nastavení úrovně hlasitosti přehrávání rádia/streamované hudby. Vedle kruhového ovladače najdeme na každé straně aktivační tlačítko pro jeden ze dvou nastavitelných budíků. Díky nim si můžete nastavit celkem 2 budící cykly dle svých potřeb. Na horním panelu pak najdeme ještě párovací Bluetooth tlačítko, ovládací prvky pro přehrávání hudby, SCAN pro FM/DAB rádio, přepínání FM/DAB vysílače a celkem tři tlačítka pro uložení oblíbených stanic. Tlačítko pro nastavení hodin se nachází uvnitř spodního protiskluzového prolisu, společně s dalšími vstupy pro napájení, anténu a AUX. Nastavení budíku je velice snadné, probudit vás může hned několik přednastavených zvuků nebo vaše oblíbená radiostanice.

Zvuk

Po zvukové stránce je Horizon 2 poněkud zklamáním. Přehrávání rádia samo o sobě nevyžaduje příliš kvalitní zvukový přednes, jakmile však Horizon 2 spárujete s mobilním telefonem a pustíte si nějaký svůj oblíbený song ze Spotify nebo Apple Music, rozdíl oproti bezdrátovým reproduktorům v podobné cenové hladině je znát. Zvuk je poněkud mdlý a bez charakteru, basy jsou relativně slabé a přednes postrádá hutnost a to i navzdory relativně značné velikosti budíku jako takového. Prostor pro větší a silnější repro uvnitř tedy musí být. Zde je třeba brát v potaz, že nejde primárně o bezdrátový reproduktor jehož výhradní funkcí je přednes hudby. Průměrnou kvalitu zvuku to však nejspíše neomlouvá.

Multifunkční budík JBL Horizon 2

Závěr

JBL Horizon 2 FM je poměrně složité hodnotit. Z hlediska zvukového projevu jej například takový JBL Flip nebo Charge hravě předčí. Pokud však hledáte dedikovaný budík v kombinaci s FM rádiem a možnost jeho využití jako externího reproduktoru je jen jakýsi bonus navíc, Horizon 2 nemusí být špatným řešením. Jen je třeba se smířit s některými ústupky, své zákazníky si však určitě najde. Ty pak potěší solidním zpracováním, možností nabíjet až dvě další zařízení (tedy pro iPhone a Apple Watch na nočním stolku jde o ideální řešení) či příjemným osvětlením.

Dnes nejčtenější

.