Zavřít reklamu

Společnost Microsoft včera na svém YouTube kanále zveřejnila video, ve kterém představuje nový laptop/hybrid Surface Pro 7 a přímo jej srovnává s 13″ MacBookem Pro s M1 procesorem od Applu. Asi nikoho nepřekvapí, že marketingové oddělení Microsoftu poukazuje na nedostatky MacBooku a naopak vyzdvihuje vlastní produkt. Některá srovnání jsou však trochu „na vodě“.

Video je stylizováno jako rádoby unboxing, v podání náctiletého prezentujícího, který oba stroje postupně představuje a porovnává. Jako první přišel na paškál „malý panel“, tedy Touch Bar, který je jediným dotykovým prvkem uživatelskému rozhraní MacBooku. Surface Pro 7 má v tomto ohledu údajně výhodu a to díky dotykovému displeji a přibalenému stylusu, se kterým je možné na dotykovém panelu pracovat.

Dalším bonusem řešení od Microsoftu je dle videa možnost odpojit klávesnici a používat Surface Pro 7 jako tablet. Tuto možnost MacBooky Pro pochopitelně nenabízí. Hybrid od Microsoftu si údajně vede lépe i v oblasti výkonu, množství podporovaných aplikací a lépe funguje i jako herní zařízení. V neposlední řadě dle videa Surface Pro 7 bojuje i cenou, která je o několik stovek dolarů (tisíc korun) nižší, než v případě MacBooku Pro.

Jak to tak bývá (a ani Apple není v tomto ohledu výjimkou), video je plný planých a velmi neurčitých/obecných marketingových proklamací. Některá srovnání navíc ani nedávají příliš smysl vzhledem k tomu, že jde o dva zcela odlišné produkty patřící do odlišných produktových segmentů. Například v porovnání výkonu Surface Pro 7 prohrává ve všech konfiguracích a MacBooky Pro s M1 procesorem jsou o poznání výkonnější. I kritika cen je trochu zavádějící, neboť konfigurace obou přístrojů nabízí poměrně široké cenové rozpětí, přičemž vrcholné konfigurace obou modelů jsou takřka stejně drahé. Základní Surface Pro 7 (jehož cena se nachází na konci videa), je navíc hardwarově výrazně osekaný. Takovéto reklamy mohou zapůsobit (a ovlivnit) snad jen ty nejméně informované a v technologiích sběhlé zákazníky.

Dnes nejčtenější

.