Zavřít reklamu

Po svém odchodu ze společnosti Apple v roce 1985 Steve Jobs rozhodně nezahálel. Založil vlastní společnost NeXT Computer a od Lucasfilmu odkoupil za deset milionů dolarů divizi počítačové grafiky, která tehdy nesla ještě název Graphics Group. Pojďme si připomenout příběh o tom, jak se s Graphics Group stalo veleúspěšné studio Pixar.

https://www.letemsvetemapplem.eu/2018/04/25/presne-pred-28-lety-vystoupil-pixar-z-pocitacove-hry/

V době akvizice bylo v divizi zaměstnáno několik technicky i umělecky zaměřených pracovníků, kteří pevně doufali v to, že se jim podaří vytvářet komerčně úspěšné počítačově animované snímky. K tomu jim ale v té době chyběla potřebná technologie, proto se Steve Jobs rozhodl, že se zpočátku zaměří na distribuci produktů – jedním z nich byl například počítač s názvem Pixar Image Computer. Za cenu 135 tisíc dolarů o něj ale projevil zájem jen velmi malý počet subjektů, a prodalo se pouhých sto kusů.

Steve Jobs v éře NeXTu a Pixaru:

O něco větší úspěch Pixar zaznamenal ve chvíli, kdy se spojil se studiem Disney, které zpočátku využívalo technologie pro počítačovou animaci. Jobs se nicméně o něco později rozhodl, že celou hardwarovou divizi Pixaru odprodá, a zaměří se výhradně na tvorbu krátkých počítačově animovaných filmů a reklam. Jednou z klíčových postav Pixaru byl John Lasseter, jehož dvouminutový animovaný film Luxo Jr. si vysloužil cenu Akademie za nejlepší animovaný krátkometrážní snímek. “Neustále jsem investoval do Pixaru, a jediné světlé body byly Johnovy krátké filmy,” vzpomínal kdysi Jobs s tím, že ho Lasseter posléze požádal o 300 tisíc dolarů na svůj příští snímek. “Nic jiného beztak nefungovalo,” uvedl Jobs.

V roce 1991 projevila společnost Disney vážný zájem o financování prvního celovečerního filmu od Pixaru. Kam toto rozhodnutí vedlo, všichni víme. Lasseter spolu se svým kreativním týmem vytvořil Příběh hraček, který díky mistrné kombinaci technicky skvěle odvedené počítačové animace a dojemného příběhu bleskurychle vystřelil na vrchol žebříčku nejnavštěvovanějších filmů. Příběh hraček také katapultoval Pixar na výsluní filmového průmyslu. Z dílny Pixaru vzešla řada dalších úspěšných animovaných filmů, jako třeba Příšerky, s.r.o., Hledá se Nemo, Hledá se Dory, Úžasňákovi, Coco nebo V hlavě.

Dnes nejčtenější

.