Zavřít reklamu

Počítače Mac byly, jsou a budou především pracovní stroje. Tím samozřejmě nechci říct, že byste si na nich nemohli například nic zahrát, každopádně většina různých funkcí a možností slouží právě k usnadnění každodenního pracovního života. Pokud tyto ulehčující funkce, podobně jako klávesové zkratky, nevyužíváte, tak rozhodně nemůžete tvrdit, že vaše macOS zařízení využíváte na maximum. Tak stejně to nemůžete tvrdit v případě, že nevyužíváte skrytou funkci s názvem Aktivní rohy, která dokáže výrazně zefektivnit každodenní práci. Díky této funkci si můžete nastavit čtyři různé akce, které se provedou automaticky vždy, když kurzorem přejedete do jednoho z rohů obrazovky. Jak tuto funkci aktivovat a používat se dozvíte právě v tomto článku.

Jak na Macu zapnout skrytou funkci pro zefektivnění práce

Jestliže si chcete na vašem Macu nastavit skrytou funkci v podobě Aktivních rohů pro zefektivnění každodenní práce, tak se nejedná o nic složitého. Aktivní rohy jsou uživatelům skryté kvůli tomu, jelikož se nachází v sekci předvoleb, do které většina z nich nikdy nezavítá. Nastavení funkce tedy provedete následovně:

  • Prvně je nutné, abyste v levém horním rohu obrazovky klepnuli na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte možnost Předvolby systému…
  • Tímto se otevře nové okno, ve kterém se nachází veškeré sekce pro změnu předvoleb systému.
  • V tomto okně, které se zobrazí, se přesuňte do sekce Mission Control.
  • Zde poté v levém dolním rohu okna klepněte na tlačítko Aktivní rohy…
  • Otevře se nové okno s celkově čtyřmi rozbalovacími nabídkami.
    • Každá z těchto nabídek značí jeden roh vaší obrazovky.
  • Po rozkliknutí jednotlivého menu si stačí vybrat akci, která se má provést.
    • Pokud podržíte nějakou z funkčních kláves, tak si můžete nastavit, aby se akce provedla poté, co jednak najedete kurzorem do rohu, a jednak stisknete konkrétní funkční klávesu.
  • Jakmile si požadované možnosti nastavíte, tak stačí klepnout na OK.

Pokud jste si do jednotlivých rohů nastavili konkrétní akce, tak dojde k jejich provedení pokaždé, jakmile do nich najedete kurzorem. Jestliže se Aktivní rohy naučíte správně používat, tak si dokážete opravdu velice výrazně usnadnit každodenní práci. V mnoha případech byste se totiž k provedení jednotlivé akci museli složitě proklikat. Jediný problém u této funkce může nastat v případě, že využíváte vícero monitorů. V tomto případě se za roh obrazovky nepočítá rok obrazovky Macu, ale celé vaše pracovní plochy.

Dnes nejčtenější

.