Zavřít reklamu

V souvislosti s letošní generací iPhonů se v minulých měsících hovořilo mimo jiné i o nasazení nového typu stabilizace obrazu u fotoaparátu. Řeč je konkrétně o optické stabilizaci širokoúhlého objektivu posunem snímače, která by měla oproti nyní používané metodě zajistit uživatelům ještě stabilnější snímání fotek a videí, o čemž se ostatně rozhodl Apple svět přesvědčit už loni u iPhonů 12 Pro Max. A jak se zdá, technologie se osvědčila natolik, že jejímu nasazení na všechny iPhony 13 nestojí v cestě zhola nic. 

Že má Apple stabilizaci posunem snímače nasadit na všechny letošní iPhony se proslýchalo sice už před pár měsíci, až nyní jsme se však dočkali prvního většího potvrzení důvěryhodnějším zdrojem – konkrétně portálem DigiTimes s úzkými vazbami na dodavatelský řetězec Applu. Zdroje portálu se nechaly slyšet, že zprvu měl Apple v plánu technologii nasadit jen u řady Pro, kterou tím měl být schopen mírně odlišit od základních iPhonů 13, avšak nakonec se zřejmě kvůli nízkým výrobním nákladům a snaze posunou všechny fotoaparáty na svých telefonech o kus dál rozhodl pro použití nové stabilizace u všech chystaných modelů. Poměrně zajímavé je pak i to, že se podle zdrojů může stabilizace posunem snímače letos teoreticky objevit i u dalších objektivů, než jen u širokoúhlého. Apple jej totiž zřejmě je schopný upravit i pro potřeby zbylých objektivů. 

Nový typ stabilizace je jen jednou z vychytávek, kterou se Apple chystá letošní iPhony vylepšit. Základní řada 13 se má totiž kromě ní dočkat například i nasazení 3D skeneru LiDAR, díky kterému by měla být schopná snímat daleko lepší portrétní fotky za zhoršených světelných podmínek či tmy. Tato vychytávka byla přitom loni výhradou jen řady Pro, stejně jako například teleobjektiv. Toho se však letos základní iPhony 13 určitě nedočkají. 

Dnes nejčtenější

.