Zavřít reklamu

Alkoholové kalkulačky dostupné skrze webové stránky či aplikace se těší mezi lidmi dlouhodobě poměrně velké oblibě. Jejich spolehlivost sice není v žádném případě stoprocentní, jelikož se výsledky počítají podle obecných vzorců, určitou představu o hladině alkoholu v krvi však člověku poskytnou, díky čemuž si tak lze udělat vcelku dobrý obrázek o tom, zda již mohu řídit či by bylo lepší raději ještě nějakou chvíli počkat. Mechanismus pro hrubé zjištění alkoholu v krvi se však přestal nedávno líbit Applu, který začal alkoholové kalkulačky fungující na bázi vyplnění vypitého množství alkoholu a základních tělesných měr v tichosti likvidovat ve svém App Store. 

Na nynější postoj Applu k alkoholovým kalkulačkám nás jako první upozornil náš čtenář Radek Š., kterému tímto děkujeme. Radek je totiž vývojářem, který do jedné ze svých aplikací – konkrétně do aplikace Beerly – alkoholovou kalkulačku před nějakým časem implementoval a který se nyní při snaze o celkovou aktualizaci aplikace setkal s odmítnutím ze strany Applu. Kvůli  existenci alkoholové kalkulačky v aplikaci totiž kalifornský gigant odmítá update aplikace schválit a to až do té doby, než kalkulačka z aplikace zmizí. Odůvodnění tohoto rozhodnutí je pak vcelku jednoduché – na data z kalkulačky se nedá s ohledem na jejich výpočty spolehnout, což porušuje určitá pravidla App Store. Jedinou možností, jak alkoholovou kalkulačku do App Store dostat, je pak v tuto chvíli její propojení se speciálním hardwarem, který by byl schopen množství alkoholu v krvi fyzicky monitorovat. 

Jelikož “náš” vývojář kalkulačku ze své aplikace odstranit nechce, nezbývá mu nic jiného, než se s updaty Beerly rozloučit a tím ji de facto odsoudit k pomalé smrti. Nutno nicméně podotknout, že stejné rozhodnutí učinila naprostá většina vývojářů, kteří v minulosti aplikace, jejichž součástí je i alkoholová kalkulačka, do App Store umístili. Vydedukovat to lze z toho, že při hledání alkoholových kalkulaček naleznete v obchodě s aplikacemi jen softwary staršího data, potažmo aplikace, které se dlouhou dobu nedočkaly update. 

Dnes nejčtenější

.