Zavřít reklamu

Máte rádi vánoční příběhy? V dnešním článku vám přineseme výběr vánočních historek, které jsou nějakým způsobem spojené s osobnostmi Applu, ale i s dalšími významnými představiteli z oblasti technologického průmyslu. Zajímá vás, jak se Steve Jobs věnoval o Vánocích zákaznickému servisu či podobné příběhy? Pak jste tu správně.

Zákaznický servis

Příběh o tom, jak Steve Jobs o jedněch Vánocích zafungoval jako ten nejlepší vedoucí zákaznického servisu vůbec, asi jistě většina z vás četla. Proč si ho ale nezopakovat? Odehrál se koncem devadesátých let minulého století. Regis McKenna, který je dnes považován za prvního marketingového guru společnosti Apple, se tenkrát rozhodl obdarovat svá vnoučata a pořídit jim hned pět iMaců. U jednoho z nich ale nastal problém – jeho mechanika se po pouhých několika hodinách rozbila. McKenna se nejprve rozhodl kontaktovat prodeje, od kterého počítače získal, ten mu ale sdělil, že proces výměny zabere několik dlouhých týdnů. McKenna nakonec napsal e-mailovou zprávu samotnému Stevu Jobsovi. Ten mu během pěti minut zavolal zpátky, a dožadoval se jména prodejce. Za dalších pět minut volal prodejce, hluboce se McKennovi omlouval a přislíbil okamžitou výměnu. “Napsal jsem Stevovi e-mail, poděkoval mu a ujistil ho, že zařídil mé vnučce opravdu veselé Vánoce. Steve okamžitě odpověděl jednoduchým ‚ho, ho, ho‘,” vzpomíná McKenna po letech.

Steve Jobs jako Ježíš

Také ve druhé vánoční historce figuruje Steve Jobs coby spasitel – tentokrát ale (s trochou nadsázky, samozřejmě) jako Spasitel s velkým “S”. V roce 1978 společnost Apple přesídlila do svých oficiálních kanceláří. Tenkrát se ještě jednalo o sídlo na Bandley Drive v kalifornském Cupertinu. Firma, která se v té době začala utěšeně rozrůstat, a potřebovala zkrátka více prostoru. Ve svém novém sídle také uspořádala vánoční večírek, na který si Steve Jobs vybral opravdu odvážný kostým – podle svědectví bývalých zaměstnanců Applu Jobs na party dorazil převlečený za Ježíše. Bohužel (nebo bohudík?) se z té doby nezachovaly žádné fotografie.

Warren Buffett a tak trochu jiná vánoční přání

Warren Buffett se v roce 1952 oženil se Susan Thompson, a v manželství s ní setrval až do její smrti. Nejednalo se ale o jediný Buffettův vztah – v souvislosti s ním se například intenzivně mluvilo také o další ženě jménem Astrid Menks, se kterou se Buffett oženil po skonu své první manželky. Rozhodně se ale nejednalo o nevěru – ještě v době, kdy byla Susan Thompson naživu, se trojice nijak netajila tím, jak to vlastně má. Buffett údajně dlouhá léta rozesílal přátelům a známým každoroční vánoční přání, na kterých ovšem nepózoval pouze se svou zákonnou manželkou, ale rovnou se dvěma ženami.

Bill Gates jako Ježíšek

V řadě zemí světa se veliké oblibě těší akce, známé jako Secret Santa. Jedná se o tradici, která se praktikuje ve skupinkách přátel, studentů, ve firmách, a nově také v různých online komunitách. Akci Secret Santa pořádají i uživatelé diskuzní platoformy Reddit – zájemci si vzájemně vylosují náhodného uživatele, kterého anonymně obdarují. V roce 2016 se jedním z tajemných Santů stal i Bill Gates, který svou roli pojal opravdu ve velkolepém stylu. Uživatelce, kterou si vylosoval, daroval kromě obligátních přezůvek a rukavic také Xbox One v limitované Minecarft edici, Nintendo Classic, deku a kuchařku, a přispěl také jejím jménem na charitu Code.org.

Dnes nejčtenější

.