Zavřít reklamu

Máte-li rádi opravdu kvalitní poslech, levná sluchátka vás pravděpodobně nechávají chladnými. Pokud jde o kvalitní špuntová sluchátka, nelze opomenout značku Jabra, která je v segmentu kvalitních špuntových bezdrátových sluchátek velkým pojmem. Společnost nedávno ukázala novou generaci své řady Elite, a to model 85t. Ten láká přirozeně na kvalitní zvuk, dlouhou výdrž a také potlačení okolního hluku.

Obsah balení

Prvně se pojďme podívat na obsah balení. Sama krabička doznala od předchozí generace mnoha změn. Předně je třeba říct, že je daleko menších rozměrů. Nově má téměř čtvercový tvar. Co se ale nezměnilo je samozřejmě barva balení, která opět sází na šedou a žlutou. Jakmile odděláte kryt, dostanete se ke kusu kartónu, který má sloužit jako návod. Na přední straně vás manuál nabádá ke stažení aplikace Jabra Sound+, o níž si ale povíme až později. Dále je také kladen důraz na registraci sluchátek, čímž získáte nárok na dvouletou reklamační dobu, co se týče poškození vodou a prachem. Na druhé straně manuálu se nachází samotný postup párování, o němž si ale povíme později. V krabici pak už naleznete jen příručku ohledně upozornění a doporučení a samozřejmě sluchátka Jabra Elite 85t spolu s nabíjecí krabičkou, krátkým USB-C kabelem a náhradními špunty.

Technické specifikace

Řada Elite 85t jsou špuntová sluchátka, jejichž krabička se nabíjí za pomoci USB-C kabelu. Kmitočtový rozsah je 20 Hz až 20 kHz, citlivost pak 118 dB. Sluchátka se pyšní dlouhou výdrží baterie, a to až ve výši 5,5 hodiny. V krabičce si potom nesete dalších zhruba 18 hodin. Výrobce udává, že plně nabitá sluchátka a krabička postačí na 25 hodin skvělé hudby. Sluchátka se nemusíte bát vzít ani do deště, a to díky odolnosti IPX4. Novinkou je přítomnost aktivního potlačení okolního ruchu (ANC), o němž si ale povíme až později. Podíváme-li se na reproduktory, ty mají 12mm. Podporované kodeky jsou AAC a SBC. Samotná krabička od minulé generace o něco povyrostla. Nyní má 6,5 cm na šířku, 4,1 cm na šířku a hloubka výrobku je 2,85 cm. Hmotnost je také vyšší, krabička i se sluchátky váží 57 gramů. Leckdo ocení také možnost bezdrátového nabíjení. Na základě vašeho nastavení v aplikaci pak sluchátka nabízejí 11 úrovní zvuku na základě toho, jak moc „osolíte“ režim propustnosti nebo ANC. Více v galerii u odstavce věnovaném aplikaci Jabra Sound+

Design

Opomene-li skutečnost, že krabička a sluchátka jsou o něco málo větší, samotný design se od předešlé generace vůbec nezměnil. A není to samozřejmě vůbec na škodu. Krabička má opět matně černé provedení, které Jabrám skutečně sluší. Drobnou vadou na kráse je náchylnost k upatlání, což ale není dle mého zas až takový problém. Na přední straně krabičky můžeme vidět logo značky Jabra a LED diodu, která samozřejmě indikuje stav baterie krabičky. Na zadní straně pak jen USB-C konektor. Samotná sluchátka jsou opět zcela totožná. Na jejich vnitřní straně vidíme dvojici nabíjecích pinů. Na vnějšku pak mechanické tlačítko v titanové barvě – opět s logem značky Jabra. To samozřejmě slouží k úkonům jak přeskakování skladeb, přivolání hlasového asistenta, přijmutí/odmítnutí a zavěšení hovoru a také ke spuštění režimu ANC. Na sluchátkách můžete také ovládat hlasitost, a to stisknutím mechanického tlačítka. Jde o elegantní způsob, díky kterému můžete nechat iPhone v kapse. Pochvalu zaslouží magnety, které jsou dle mého názoru silnější oproti předchozí generaci. Musíte se opravdu velmi vynasnažit, aby sluchátko z krabičky vypadlo.

Párování

Ke spárování sluchátek s vašim iPhonem musíte prvně stáhnout z App Store aplikaci Jabra Sound+. Poté vyndejte sluchátka z krabičky a zamiřte do Bluetooth menu. Zde najděte sluchátka Jabra Elite 85t a klikněte. Následně je třeba zamířit do aplikace Jabra Sound+ a vybrat svá sluchátka z nabídky. Appka je to opravdu velmi povedená. Funguje především jako ekvalizér, můžete zde tedy nastavovat basovou složku, středy a podobně. Pokud v tomto směru zrovna zběhlí nejste, lze si vybrat z několika profilů, jenž mají hodnoty přednastaveny, a ty dále upravovat. Já například zvolil Bass Boost a basy ještě více okořenil. Aplikace samozřejmě neslouží pouze jako ekvalizér. Vidíte zde pochopitelně také stav baterie a můžete rovněž nastavit, zda chcete ANC, HearThrough (režim propustnosti) či tyto funkce nechat vypnuté. U prvních dvou můžete také volit z celkem 5 úrovní. V aplikaci také narazíte na relaxační hudbu. Máte-li třeba rádi zvuky bouřky, deště, oceánu nebo zpěv ptáků, rozhodně si zde vyberete. Zajímavá je také funkce MySound, která zkalibruje zvuk dle vašich osobních preferencí na základě zhodnocení vašeho sluchu. Více o možnostech aplikace můžete vidět v přiložené galerii.

Vlastní používání

Pokud jde o sluchátka značky Jabra, měl jsem tu možnost dosud okusit již tři modely. Nejvíce se mi ale líbila předchozí generace, a to Jabra Elite 75t a 75t Active. Velmi jsem se tedy těšil, jak se sluchátka po stránce zvuku posunula vpřed, jelikož právě zvuk se mi u těchto modelů velmi zamlouval. Je na místě říct, že krok dopředu tu viditelný je, tedy spíše krůček. Samotný zvuk je opět skvělý, užijete si skvěle přirozené a výrazné basy a „pětaosmdesátky“ se nemají šanci zapotit při žádném tónu. Poslech si budete jednoznačně užívat. Pokud ale čekáte, že ANC nějakým způsobem kvalitu poslechu zlepší, budete asi zklamaní. Jestliže jste v místnosti a slyšíte při vypnuté hudbě nějaký šum, po zapnutí ANC samozřejmě tento problém odpadne. Jakmile ale posloucháte hudbu nahlas, jednoduše nepoznáte, zda ANC máte zapnuté či ne. Sluchátka jsou dostatečně hlasitá, a i díky vysoké hlasitosti zkrátka okolní ruchy eliminují. Pokud tedy zrovna nestojíte na nádraží, nemá cenu ANC ani zapínat. Navíc tím ušetříte něco z baterie. Samotná sluchátka rovněž drží dobře i v uchu. Ač jsou oproti konkurenci o něco větší a těžší, stačí zvolit správné špunty a můžete s nimi vyrazit i běhat. Má zkušenost je v tomto směru dobrá a jen jednou jsem se přistihl, že sluchátka poupravuji. Vychválit zaslouží také velmi kvalitní režim propustnosti. Když jej máte zapnutý, často při hovoru s další osobou zapomenete, že sluchátka máte stále v uchu. Problém pochopitelně není ani s telefonními hovory. Nemusíte se bát, že by vás protistrana snad špatně slyšela. To u tohoto modelu opravdu nehrozí, a to díky třem vestavěným mikrofonům v každém sluchátku, které navíc umí odstranit ruch okolí.

Jabra Elite 85t

Resumé

Jabra Elite 85t jsou opravdu velmi kvalitní sluchátka. Pokud hledáte novinku, která bude perfektně ladit vašemu uchu, máte vítěze. Za svou cenu skutečně stojí. Stejně tak dobře ale hraje i předchozí generace. Pokud tedy stojíte o špičková sluchátka (ve své cenové kategorii), potěší vás rozhodně i Elite 75t. Rozhodnutí je tedy na vás. Novinka od Jabry ale rozhodně v žádném případě nezklamala a opět jde o výborný kus příslušenství.

Slevový kód

Tato sluchátka stojí běžně 5990 korun. Pět nejrychlejších z vás získá po zadání kódu „novaurovenposlechu“ slevu 500 korun. Jabra Elite 85t vás tedy vyjdou na 5490.

Bezdrátová sluchátka Jabra Eltite 85t zakoupíte zde

Dnes nejčtenější

.