Zavřít reklamu

Uživatelé Parallels kteří v posledních týdnech přesedlali na procesorem M1 vybavené Macy se mohou radovat. Od včerejška začala distribuce nové beta verze (nebo Technical Preview verze, chcete-li) některým uživatelům. Tato verze je šitá na míru procesoru Apple Silicon M1 a na x86 systémy jí nenainstalujete.

Tento release je možný zkombinovat s nedávno ohlášenou Insider verzí (další vznešený název pro betu) ARM-kompatibilního Windows. Teoreticky by tak mělo být možné na M1 Macích rozjet plnohodnotné Windows virtualizované v Parallels. Jen je třeba si stáhnout dva oficiálně nezveřejněné programy. ARM verze Parallels je dostupná všem, kteří se přihlásili do Technical Preview programu na webu společnosti. Vzhledem k relativně rannému stádiu vývoje této verze se zde nachází ještě jisté funkční nedostatky, na které je třeba brát zřetel.

Jak již padlo, tato verze není kompatibilní s klasickými x86 systémy, dále nepodporuje uspání či probuzení a navrácení do virtualizovaného prostředí, zároveň nelze prostředí jednoduše zavřít, ale musí se „natvrdo“ vypnout ukončením celé virtualizace. V rámci virtualizovaného prostředí také nefungují ARM32 aplikace. Vývojáři budou současnou verzi i nadále ladit a vylepšovat, předběžný přístup k ní je určený jednak pro testery/nadšence, nebo pro ty, kteří virtualizace skutečně potřebují a zároveň disponují některým z nových M1 Maců.

Dnes nejčtenější

.