Zavřít reklamu

Je tomu jen pár dní, co oslavila (nejen) vývojářská komunita první větší úspěch v příchodu Windows na Macy s M1. Vývojáři Alexandru Grafovi se totiž jako vůbec prvnímu na světě podařila na tomto Macu spustit virtualizace Windows a to navíc ve velmi dobré funkčnosti. Cesta ke spuštění sice byla kostrbatá, díky čím dál více poznatkům jiných vývojářů se však začínají dveře pro operační systém z dílny Microsoftu na Macy s M1 čím dál více otevírat. A díky tomu jsou již k dispozici první skutečně zajímavé srovnávací testy. 

O zřejmě ten nejzajímavější se postaral youtuber Martin Nobel, kterému se na jeho Macu mini s M1 Windows taktéž ve virtualizaci podařil rozchodit. YouTube následně porovnal výkon tohoto Macu s Windows se strojem Microsoft Surface Pro X, který se prodává na našem trhu za 30 990 Kč. Výsledky zřejmě některé z vás šokují. Mac s M1 je totiž i s neoficiálně spuštěným Windows, který jeho výkon samozřejmě sráží, dosahuje o poznání lepšího výkonu než stroj z dílny Microsoftu – konkrétně téměř dvojnásobného při testu jednoho jádra a o zhruba 2000 bodů v testech více jader. Pokud se tedy v budoucnu vydání oficiální verze Windows pro macOS dočkáme, je jasné, že se v žádném případě nebudeme muset bát jakéhokoliv výkonnostního propadu či čehokoliv podobného. 

Kdy přesně se prvních zajímavějších řešení Windows na Macu dočkáme v tuto chvíli sice není jasné, dlouho však pravděpodobně čekat nebudeme. Práce na tomto úkolu už oznámili například i vývojáři z Parallels, jejichž řešení je jedním z nejvyužívanějších na Macích s Intelem. Dá se proto očekávat, že ani v případě Maců s M1 tomu nebude jinak a proto svůj software přinesou v co nejbližším časovém horizontu. 

Dnes nejčtenější

.