Zavřít reklamu

Přestože je operační systém iOS běžící v iPhonech dlouhodobě považován za vysoce bezpečný, dokonalý v žádném případě není. Svědčí o tom ostatně i nová zpráva bezpečnostního experta Ianela Beera působícího pod hlavičkou firmy Project Zero spadající pod Google. Jeho týmu se totiž na začátku letoška podařilo jednu velmi závažnou chybu v iOS objevit a dokonce jí demonstrativně zneužít. Apple už naštěstí tento přešlap po jeho nahlášení opravil. 

Podle informací, které Beer nyní zveřejnil na svém blogu, se chyba v iOS týkala protokolu, který Apple využívá u svých zařízení pro komunikaci přes AirDrop či Sidecar. Ačkoliv bylo její zneužití extrémně složité a svým způsobem i v praxi velmi těžko využitelné, jelikož k němu byly potřeba WiFi adaptéry, skrze které byl schopen útočník proniknout do zařízení uživatele, vzhledem k tomu, že z něj byl poté schopen vytěžit obrovské množství dat v čele s osobními údaji, uloženými hesly, zprávami, fotkami či hesly rozhodně nelze chybu brát na lehkou váhu. Bezpečnostní expert nicméně tvrdí, že v hackerské komunitě žádné informace o této chybě nezaznamenal a proto je vysoce pravděpodobné, že jí Apple opravil bez jakéhokoliv jejího zneužití – tedy samozřejmě kromě toho demonstrativního. Stalo se tak už v květnu vydáním operačního systému iOS 13.5, který se zaměřoval primárně právě na opravu bezpečnostních chyb. Na to, jak šlo chybu v iOS zneužít, se můžete podívat ve videu níže. 

Právě s ohledem na podobné přešlapy Applu jsou dlouhodobě doporučovány instalace nejnovějších verzí iOS co nejdříve po jejich vydání, jelikož přináší zpravidla opravy řady mnohdy nebezpečných chyb. Z tohoto důvodu rovněž Apple po pár dnech od vydání nové verze iOS zamezuje instalaci staré, jelikož by se tak uživatelé zbytečně vystavovali riziku hacknutí. 

Dnes nejčtenější

.