Zavřít reklamu

Apple s novými Macy, které jsou vybavené skvělými Apple Silicon M1 procesory, náramně boduje a nové stroje sklízí slova chvály takřka kdekoliv, kde se o nich píše. Skvělý výkon, vynikající výdrž baterie i neuvěřitelná funkčnost emulační vrstvy Rosetta 2, díky které na nových Macích takřka nepoznáte, že nejde o x86 zařízení. Jednu limitaci novinky však přecejen mají. Zatím na nich nefunguje virtualizace a to jak u Windows, tak u Linuxu. Na řešení druhého zmiňovaného operačního systému se však už pilně pracuje.

Pokud je pro vás prostředí Linuxu důležité ale stále vás nové Macy lákají, máme pro vás potenciálně dobrou zprávu. Vývojář Hector Martin spustil na Patreonu crowdfundingovou kampaň, jejíž cílem je podpořit vývoj nástroje, díky kterému by bylo možné Linux na Macy s čipy M1 naportovat.

Hector Martin je poměrně populárním vývojářem (nejen) z Linuxového prostředí. Zaměřuje se mimo jiné na portování Linuxových distribucí na různé systémy, které nedisponovaly nativní podporou. V minulosti například dokázal zprovoznit Linux s fungující 3D akcelerací na konzoli PlayStation 4.

Včera na Twitteru oznámil, že spustil kampaň, která mu má pomoci s financováním snahy portovat Linux na nové Macy. Prostřednictvím Patreonu jej mohou finančně podpořit všichni, kteří toto snažení kvitují a Linux na nových Macích chtějí. Cílem je připravit implementaci Linuxu, která využije maximální míru výkonu nových Maců a nepůjde jen o omezené tech demo.

Martin v dalších komentářích uvedl, že chod Linuxu na ARM platformě jako takové není příliš náročné naprogramovat. Větší problém je kompatibilita s různými systémovými ovladači Applu, jejíž vybudování bude údajně extrémně komplikované. Jde například o ovladače GPU. Martin své snažení cílí na vybudování fungujícího dual-bootu na Macu mini, celý projekt by se však měl dočkat podpory i ostatních Maců s M1 procesory. Celý projekt bude open-source a bude dostupný na GitHubu, takže se do něj mohou potenciální zájemci zapojit také. Cílová částka, na kterou Martin míří, jsou 4 tisíce dolarů což jsou údajně náklady, které tento projekt spolkne.

Dnes nejčtenější

.