Zavřít reklamu

V dnešní době v oblasti komunikace zažívají největší rozmach sociální sítě. Nalejme si ale čistého vína. Ačkoliv je v dnešní době klasický e-mail vcelku zastaralý, obejít bychom se bez něj nedokázali, a to především při práci. V dnešní recenzi se proto podíváme na českou aplikaci eM Client, která funguje jakožto e-mailový klient a dokáže uživateli usnadnit řadu záležitostí.

V jednoduchosti je síla aneb první spuštění aplikace

Již po prvním spuštění aplikace mi bylo jasné, že se eM Client řídí jasným, a dovolím si říci správným, heslem: „V jednoduchosti je síla.“ Ještě předtím, než můžeme začít používat samotného klienta, si samozřejmě musíme projít určitým nastavením. V případě tohoto programu se jedná o volbu motivu, přihlášení do našeho e-mailu a o aktivaci PGP šifrování. Ve zmiňované volbě motivu si můžete nastavit, jak bude celá aplikace následně vypadat. Osobně jsem se přiklonil k variantě Moderní, která střídá světlý a tmavý design na základě aktuálního nastavení mého Macu.

Design programu

Aktuálně se o slovo hlásí již osmá verze programu eM Client, která s sebou přináší parádní změnu designu. Osobně musím uznat, že vzhled jakoby „dozrál“ a oproti předchozí verzi se posunul mílovými kroky kupředu. Aplikace na mě působí tak nějak nativně a již ze samotného designu jí důvěřuju. Změnou si také prošly určité moduly samotného klienta, ke kterým se dostaneme později.

Klíč k lepší produktivitě aneb kalendář, poznámky a úkoly

Jak jsem již naznačil v úvodu, e-mailová komunikace se v dnešním světě používá především k pracovním záležitostem. V tomto směru jde navíc eM Client svým uživatelům naproti parádními novinkami. Jednou z nich je i nový modul Poznámky. Jak samotný název napovídá, díky tomu si můžeme zapisovat nejrůznější poznatky či rovnou celé dokumenty, u kterých můžeme samotný text různě formátovat. Výhodou také je, že poznámky lze v okamžiku sdílet či je synchronizovat s cloudovými službami jako Exchange nebo Office 365.

E-mailový klient eM Client se nadále může pochlubit modulem Úkoly, díky čemuž jej můžeme využít i pro tvorbu takzvaných to-do listů. Tady musím ocenit skvělou souhru celé aplikace. Jakmile si totiž vytvořím úkol a přiřadím mu datum, tak se okamžitě objeví i v integrovaném kalendáři a vše tak mohu vidět na jednom místě. Přesuňme se nyní ke kalendáři. Osobně tuto funkci považuji za jednu z nejlepších vůbec a dle mého názoru dělá z eM Clienta komplexní nástroj a je klíčem k lepší produktivitě. S tím také souvisí rozšířený postranní panel Agenda s detailním přehledem o nadcházejících událostech, úkolech a zprávách, které čekají na vyřízení. Vše je přitom přehledně zpracované a nikdy se mi nestalo, že bych se při práci nějak ztratil.

Nové funkce posouvající program kupředu

Snazší komunikace

Skvělé vychytávky najdeme i u klasických e-mailů. Zde jsem si velice oblíbil dvě nové funkce, díky kterým dokážu daleko lépe a efektivněji pracovat. Konkrétně se jedná o novinku v podobě odložení zpráv. Ta mi totiž umožnila takzvaně odložit příchozí zprávy na určitou dobu. Když se totiž potřebuji soustředit, tak nechci, aby mě vyrušovaly příchozí maily. Řešením samozřejmě může být klasický režim Nerušit, ale ten není zrovna vhodnou volbou, když potřebuji vnímat například notifikace z Microsoft Teams či klasické Zprávy.

emclient_Fb

A přesně v tomto mi šel eM Client naproti. Zmiňovaná funkce funguje tak, že se mi příchozí maily nezobrazují v klasickém inboxu, ale automaticky přechází do zvláštní složky. Po uplynutí zvoleného času se však vrátí mezi ostatní maily a ukazují se jako nově příchozí zprávy.

Další vychytávka nese název sledování odpovědi. Bohužel nejednou jsem se setkal se situací, kdy jsem někomu poslal zprávu, na tu mi přišla odpověď a já poté zapomněl reagovat. Novinka mi naštěstí umožnila si na mail nastavit praktického hlídače, který mě skrze notifikaci dokáže upozornit v na příchozí odpověď. Funkci lze také využít stane-li se, že druhá strana na můj e-mail nereaguje.  V tomto případě si stačí nastavit, za jak dlouhou dobu bez odpovědi mě má eM Client upozornit.

Práce s přílohami

Většina e-mailů v mé schránce je s přílohou a už se mi nejednou stalo, že jsem potřeboval vyhledat e-mail s daným souborem, ale znal jsem pouze obsah přílohy. V tomto směru jsem byl z eM Clientu neuvěřitelně nadšený. Program totiž podporuje fulltextové vyhledávání i uvnitř příloh, kde si poradí s prohledáním DOCX, PDF, XLSX dokumentů a dalších.

eM Client hledani priloh
Jednoduché vyhledávání příloh.

Na přílohy se ale zároveň můžeme podívat i trošku jinak. Jakmile totiž klepneme vlevo dole na tři tečky, tak můžeme přejít na modul zvaný Přílohy. Tímto se nám odhalí přehled veškerých souborů přiložených v naší e-mailové komunikaci. Abychom se v nich lépe vyznali, můžeme je snadno filtrovat na všechny soubory, obrázky, média, dokumenty a archivy. Zobrazené přílohy následně ještě můžeme rozdělit podle mailu, předmětu, data vytvoření či velikosti.

Provázanost s cloudovými službami

Elektronická pošta vznikla již v minulém století, a proto už logicky nestačí na některé požadavky dnešní doby. Konkrétně mám na mysli odesílání větších souborů. E-mail je totiž limitován na maximálně 25 MB, což uznejme, že v roce 2020 můžeme přesáhnout s pár fotografiemi či několikasekundovým videem ve 4K. Těchto limitů si byli vědomi i při vývoji eM Clientu, a proto zavedli skvělou provázanost s dnes velice oblíbenými cloudovými úložišti.

Jakmile jsem totiž potřeboval odeslat větší soubor, eM Client jej dokázal automaticky zpracovat na zmiňovaný cloud a příjemci k němu udělit přístup. Další možností je, že do vaší zprávy rovnou připojíte například dokument, který na cloudu již máte uložený. V takovém případě se naštěstí částečně zbavujeme zmiňovaných limitů, kdy nás pouze omezuje kapacita našeho internetového úložiště.

Bezpečnost aneb základ moderní komunikace

Dnešní doba klade poměrně velký důraz na bezpečí a soukromí uživatelů na internetu. Jedná se o bezesporu velice důležité aspekty, a to nejen na sociálních sítích či v chatovacích aplikacích, ale také v samotné e-mailové komunikaci. eM Client naštěstí nabízí jednoduché PGP šifrování. Jak to ale vlastně funguje?

Princip PGP stojí na dvou bezpečnostních klíčích – veřejném a soukromém. Jak již jejich názvy napovídají, veřejný klíč sdílíte se všemi, díky čemuž dochází k přesnému adresování zpráv. Soukromý klíč máte poté k dispozici pouze vy a můžete s ním dešifrovat zašifrované e-maily, které jsou určeny jen pro vás. Tímto způsobem nemůže na síti docházet k žádným odposlechům, protože jsou veškerá data zašifrována a k jejich otevření je potřeba soukromého klíče. Jedinou podmínkou pro šifrovanou komunikaci skrze PGP je, aby obě strany znaly své veřejné klíče.

eM Keybook

Poslední věta v předešlém odstavci vám již mohla napovědět, že ačkoliv PGP šifrování funguje vcelku jednoduše, tak má jeden menší problém. Sdílení zmiňovaných klíčů s každým kontaktem je poměrně zdlouhavé a zabere vám to mnohdy spoustu času. eM Client ve své osmé verzi naštěstí myslel i na tuto nedokonalost, kterou řeší za pomocí novinky s názvem eM Keybook. Tato funkce totiž mezi uživateli programu sdílí jejich veřejné klíče, díky čemuž si samotní uživatelé mohou posílat zašifrované zprávy prakticky okamžitě.

Závěrem

Během posledních pár let jsem vyzkoušel řadu nejpoužívanějších klientů a ve srovnání s nimi musím uznat, že se eM Client skutečně posunul o několik úrovní kupředu. Do programu totiž dorazily zásadní funkce, které uživateli značně zjednodušují nejen používání e-mailové komunikace, ale rovnou i jeho práci. Důležitá je pro mne i zmiňovaná bezpečnost. Šifrování e-mailů je takzvaným malým krůčkem k našemu bezpečí a věřím, že je jen otázkou času, než na podobné řešení přejde i konkurence. Upřímně jsem zvědavý, kam se časem eM Client ještě posune, protože má parádně našlápnuto. 🙂

eM Client fb

Dnes nejčtenější

.