Zavřít reklamu

Na stránkách LsA vás čas od času informujeme o tom, jak se chytrým hodinkám od Applu často doslova podařilo zachránit život svým majitelům. Často na tom mají zásluhu funkce, související s měřením srdečního tepu a odhalováním jeho případných nepravidelností. Je to právě funkce upozornění na nepravidelnou srdeční činnost, které je pětadvacetiletý Zachary Zies vděčný za včasný lékařský zásah.

Mladý Novozélanďan byl svými Apple Watch jednoho dne upozorněn na to, že jeho srdeční tep činí v klidu 210 úderů za minutu. Zach Zies, který nedávno úspěšně promoval na státní univerzitě v Ohiu, se po většinu svého života musel potýkat s takzvanou Friedrichovou ataxií – vzácným dědičným onemocněním s řadou příznaků, mezi které patří například obtížná chůze, problémy s řečí nebo snížený cit v horních i dolních končetinách. „Apple Watch mi v podstatě řekly, že se něco děje, a že bych se měl vydat hledat pomoc,“ uvedl Zies. Po vyhledání lékařské pomoci se skutečně potvrdilo, že se jeho srdci nedaří příliš dobře, a mladík musel podstoupit lékařský zákrok. Po jeho podstoupení a po rekonvalescenci se Ziesova srdeční činnost vrátila opět do normálu, a v současné chvíli je podle svých vlastních slov z 90 % zotavený.

Apple Watch umožňují svým nositelům nastavit notifikaci pro případ příliš rychlého nebo naopak příliš pomalého srdečního tepu. Ve chvíli, kdy vaše chytré jablečné hodinky po deseti minutách neaktivity detekují podezřele vysoký tep, upozorní vás na to. Pokud si i vy chcete toto upozornění aktivovat, spusťte na svém iPhonu aplikaci Watch. Klepněte na Srdce, a v sekci Oznámení o tepu aktivujte položku Nepravidelný rytmus.

Apple Watch můžete zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.