Zavřít reklamu

Nový Mac mini vybavený procesorem Apple Silicon M1 dle prvních recenzí nabízí skvělý výkon, přišel však o velkou část toho, kvůli čemu byla jeho předchozí generace tak oblíbená – možnosti konektivity a alespoň částečné uživatelské přístupnosti z hlediska hardwaru. Operační paměť si na nových mini už po svém nevyměníte, ale omezené I/O by se mohlo dočkat rozšíření. Alespoň se o tom tedy píše v interní dokumentaci Applu.

Ponecháme-li stranou absenci klasických DIMM slotů pro paměťové modely, a tudíž i absenci možnosti si RAMky vyměnit po svém, předešlý Mac mini byl velmi populární také díky velice slušné konektivitě, kdy byly k dispozici rovnou čtyři Thunderbolt 3 porty, HDMI a příplatkový 10 Gbit ethertnet. U M1 verze jsou TB3 porty jen dva a zákazníci se musí spokojit s klasickým 1 Gbit připojením. Interní dokumenty obsahující kódová označení různých verzí základních desek však naznačují, že by měly existovat i varianty s 10 Gbitovou konektivitou.

m1-mac-mini-10gb-ethernet-parts-list
Zdroj: Macrumors

V seznamu komponent pro oficiální servisní střediska se objevují katalogizované modely základních desek pro Mac mini, které nesou označení 10G, což logicky označuje rychlejší síťovou konektivitu (klasické modely mají ve specifikacích „1G“). Zatím není jasné, jestli se jedná jen o neaktualizovaný seznam náhradních dílů, nebo Apple na této verzi Macu mini stále pracuje a nabídne jí později a to ať už veřejnosti, nebo jen některým koncovým zákazníkům z enterprise sféry. Pokud je pro vás 10Gbit konektivita důležitá, stále si můžete zakoupit původní inteláckou verzi Macu mini. Vzhledem k tomu, jak si čipy M1 vedou, se do toho však potenciálním zákazníkům asi příliš chtít nebude.

Dnes nejčtenější

.