Zavřít reklamu

V dnešní recenzi se podíváme na novinku z dílny společnosti Western Digital, která tento měsíc přinesla na trh zcela novou generaci externích SSD disků ze série My Passport. Do redakce se nám dostala její 500 GB varianta, na kterou se v detailu podíváme na řádcích níže.

Specifikace

Western Digital My Passport 500 GB by měl být schopný dosahovat rychlostí až 1050 MB/s při čtení a až 1000 MB/s při zápisu. Dále dle výrobce nabídne odolné provedení, moderní design a konektivitu USB 3.2 Gen 2 prostřednictvím USB-C portu. Disk je dále vybavený 256bitovým hardwarovým šifrováním typu AES a z výroby obsahuje instalační soubor zálohovacího softwaru od Western Digital. Disk je dostupný ve čtyřech barevných variantách a to v šedé, zlaté, červené a modré a ve třech paměťových konfiguracích – 500 GB, 1 TB a 2 TB.

WD_my_password_CDi
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Provedení

Maličký SSD disk je vyrobený ze dvou materiálů. Na čelní straně se nachází hliníkový panel s designovými prolisy a logem WD, zadní panel je pak plastový. Tělo disku je zaoblené a jedinou další věcí, která se dá popisovat, je USB-C konektor na spodní straně zařízení. Disk jako takový je velice tenký a lehký. V balení se nachází přiložený propojovací datový kabel, který je však velmi krátký (zhruba 10 centimetrů) a na je na obou stranách zakončený USB-C konektorem. V balení se však také nachází redukce na USB-A, která se dá na obě strany kabelu jednoduše nastrčit, v případě nutnosti kompatibility se staršími zařízeními.

WD My Passport-6
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Výkon

Pro potřeby syntetického benchmarku jsem využil populární nástroj AS SSD benchmark od vývojářů z Techspotu. Ten simuluje sekvenční a náhodné čtení/zápis souborů hned o několika velikostech. Test jsem provedl celkem třikrát a to v simulaci souborů o velikosti 1 GB, 5 GB a 10 GB. Výsledky testů si můžete prohlédnout na přiložených screenshotech v galerii níže. Během testů se disk jen lehce zahřál, mezi testy byla několikaminutová přestávka, aby nebyly jejich výsledky ovlivněny provozní teplotou disku.

V rámci praktického testování jsem využil složku s několika stovkami fotografií ve formátu .raw, která měla zhruba 59 GB. Její přesun z SSD disku počítače na My Passport skrze Thunderbolt 3 (za pomocí přiloženého kabelu) rozhraní trvalo 2 minuty a 24 sekund s tím, že prvních zhruba 30 sekund byla rychlost přenosu mezi 480-500 MB/s a následně došlo k ustálení kolem hranice 420 MB/s s občasným kolísáním v rozmezí 400-430 MB/s. Během přenosu 59 GB se disk jen velice mírně zahřál. Přenos probíhal z notebooku HP Spectre s interním NVMe SSD Samsung. Zápis stejného balíku souborů pak trval přesně pět minut a začal na 520 MB/s ale po několika sekundách se přenos zpomalil zhruba na hodnotu 250 MB/s, ze které pak dále klesal. Na konci přenosu byla rychlost kolem 130 MB/s. Přesun jednoho většího souboru jsem pak testoval zkopírování filmu o velikosti 4 GB a formátu .mkv. Zápis na disk trval zhruba 8 sekund a rychlost zápisu se pohybovala kolem 500 MB/s, kopírování z disku do počítače pak trvalo stejně dlouho, počáteční rychlost přenosu atakovala hranici 800 MB/s, ke konci se však propadla na zhruba 400 MB/s.

Závěr

Hledáte-li malý, skladný, relativně výkonný a dle všeho také odolný přenosný SSD disk, který budete moci hodit do nějaké postranní kapsičky u brašny od notebooku, nebo od foťáku, novinka od Western Digital vás s největší pravděpodobností nezklame. Solidní rychlosti, dobré zpracování a zabezpečení prostřednictvím šifrování jsou všechno veskrze pozitivní vlastnosti, které by měl každý dobrý externí disk mít.

WD My Passport-5
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Dnes nejčtenější

.