Zavřít reklamu

Recenze iPhone 12 mini je po více než týdnu jeho testování tu! Vyplatí se utratit necelých 22 tisíc korun za nejmenší telefon za poslední roky z dílny Applu? Funguje vše správně? A jak je na tom výdrž baterie? Tak přesně na tohle si posvítíme v následujících řádcích.

Balení iPhone 12 mini rychle a stručně

Pokud jste si na našem magazínu přečetli náš unboxing iPhonu 12 mini, nebo alespoň pravidelně sledujete novinky z jablečného světa, tak jistě víte, jaké změny nás v tomto případě čekají. Do balení se totiž nově nedává napájecí adaptér ani sluchátka. To by se mělo dít z ekologických důvodů, kdy se kalifornský gigant snaží odlehčit naší planetě a zároveň tak redukuje elektroodpad. Co si o tom myslíte už nechám na vás. Co mi ale přijde zajímavější je, jak se tato změna podepsala na samotném balení. Již na první pohled můžeme říct, že je krabička zhruba o 40 % menší a působí na mě tak nějak „roztomile,“ což jsem popisoval již v samotném unboxingu.

Design a příjemné zpracování

Ještě před samotným představením nových iPhonů jsme u nás častokrát zmiňovali, jak by modely letošní generace mohly vypadat. Na internetu se totiž objevovalo hned několik různých „úniků,“ které byly v jádru stejné – iPhone 12 se vrátí ke kořenům v podobě hranatého designu, na který jsme zvyklí například z iPhonu 4 a 5. A přesně tyto prognózy se nám v říjnu potvrdily. Verze mini je oproti svým větším sourozencům ale i tak vcelku odlišná. Její velikost je totiž o poznání menší a jak samotný Apple zdůraznil, jedná se o vůbec nejmenší telefon s podporou 5G na světě. Design (nejen) telefonu je samozřejmě subjektivním tématem a mnohdy záleží na cílové skupině. Pro někoho můžou být ostré hrany překážkou, ostatní je mohou milovat. Osobně musím uznat, že se řadím do druhé zmiňované skupiny. Poměrně dlouhou dobu jsem vlastnil obyčejný iPhone 5S, a to až do roku 2018. Naprosto jsem miloval jeho design, telefon navíc fungoval bez větších problémů a jediné, co mě na něm snad limitovalo, byla jeho 16GB interní paměť. Dlouhou dobu jsem od Applu očekával, zdali nepřijde s nástupcem iPhonu 5S, potažmo tedy prvního SE, který ale nabídne OLED displej od hrany ke hraně v kombinaci s Face ID. To se ale nedělo a vyhlídky zdaleka růžové nebyly.

Prvotřídní design v kompaktních rozměrech.

Když se proto nyní dívám na nový iPhone 12 mini, střídá se ve mně pocit nadšení, radosti a částečné nostalgie. Tohle je přesně model, na který jsem čekal od roku 2017. A rozhodně nejsem jediný. Během posledních tří let jsme několikrát viděli různé koncepty, které podobný chytrý telefon zobrazovaly s označením iPhone SE 2. Na přiložených snímcích si můžete prohlédnout letošního drobečka, kterého zdobí parádní černé zbarvení. Při samotném představení iPhonu 12 a 12 mini jsem si říkal, že si z nabídky barev pravděpodobně ani nedokážu vybrat. Černá barva mi ale přijde velice elegantní, hodí se do jakékoliv situace a zároveň je řekněme neutrální. Jestliže se chystáte si tento kousek pořídit a nad barvou stále váháte, určitě bych vám doporučil si telefony prohlédnout na vlastní oči, protože fotografie častokrát zkreslují. To se nám v redakci potvrdilo například při recenzi iPhonu 12 v zelené barvě. Tento kousek na první pohled působí prakticky bez života, kdežto v realitě je „nosičem pozitivní energie.“

Co mě ale bohužel na telefonu zklamalo, jsou jeho lesklá záda. Design i zpracování mi přijde velice povedené a musím uznat, že jsem po rozbalení a prvním spuštění byl příjemně překvapen. Radost každopádně poměrně rychle vystřídalo zklamání. iPhone 12 mini se totiž „pyšní“ zmiňovanými lesklými skleněnými zády, které fungují doslova jako magnet na otisky prstů a různé šmouhy. Z nádherného telefonu se tak po pár minutách používání stává upatlaný smartphone, jenž už tak hezky nepůsobí. Tento problém mě u iPhonů se skleněnými zády štve již delší dobu. Telefony jako takové nabízí skvělý design, který je ale potřeba schovat za obal, aby nešly vidět zmiňované otisky. Když ale na iPhone dáme zmiňovaný obal, setkáme se s dalším problémem. Hranatý design v kombinaci s další ochrannou vrstvou prakticky rozšiřuje rámečky telefonu, na což jsem si musel první dva dny zvykat. Tyto neduhy Apple naštěstí částečně kompenzuje přesunutím evropských certifikačních symbolů na rámeček samotného telefonu. Díky tomu jsou záda oproti předcházejícím modelům jednodušší a samotné symboly se tak prakticky staly neviditelnými. Jak jsem ale již zmínil výše, zpracování je obecně slušné a na první pohled je patrné, že se konkurence má ještě hodně co učit. Bohužel ale nedokážu skousnout zmiňované otisky. Podobně jsou na tom i rámečky z leteckého hliníku, u kterých se ale problém dá bez problému přehlédnout.

iPhone 12 mini LsA
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Váha, rozměry a používání

iPhone 12 mini si svou pozornost dokázal získat především díky svým kompaktním rozměrům. Rozměry telefonu činí pouhých 131,5 mm x 64,2 mm x 7,4 mm, přičemž váží pouhých 133 gramů. Svou váhou i velikostí mi opět velice připomíná iPhone SE první generace, přičemž například jejich tloušťka se liší pouze ve dvou desetinách milimetru. Když vedle sebe ale postavíme verzi mini s klasickou „dvanáctkou,“ která se pyšní 6,1″ displejem a rozměry 146,7 mm x 71,5 mm x 7,4 mm, na první pohled můžeme vidět patrný rozdíl. Je tedy jasné, že se s letošním drobečkem kalifornský gigant snaží zaměřit na úplně odlišnou cílovou skupinu, na kterou bylo až doposud opomíjeno.

iPhone 12 mini
iPhone 12 mini a iPhone SE (2016); Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Jak se ale telefon vlastně drží, když kombinuje tak malé rozměry se zmiňovaným zpracováním, kdy zcela jistě dominují ostré hrany? Jestliže jste se řadili mezi vlastníky zmiňovaných iPhonů 4, 5 či SE první generace, tak s držením tohoto kousku nebudete mít sebemenší problém. Upřímně musím přiznat, že jsem byl na držení telefonu, potažmo tedy jeho používání, zvědavý ze všeho nejvíce. Držení mohu nejlépe opsat opět stejnými slovy aneb jako návrat ke kořenům. Osobně mi přijde, že se výrobci na dnešním trhu s chytrými telefony neustále předhánějí, kdo přijde s větším displejem. Již v úvodu jsem naznačil, že jsem spíše příznivcem kompaktních rozměrů, kdy se pro mě větší velikost stává spíše překážkou. Přesně proto jsem byl tak moc zvědavý na verzi mini. Telefon se naštěstí drží velice příjemně a prakticky vše dokážeme vyřešit za pomocí jedné ruky, kdy nenarazíme na sebemenší problém. Tato vlastnost se může stát výhodou například pro lidi s menšíma rukama, pro které je používání větších iPhonů poměrně krkolomné.

iPhone 12 mini LsA
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Pokud se chystáte přejít z většího iPhonu na letošní model 12 mini, tak pro vás první den používání bude takzvanou zkouškou ohněm. Přesně tohle byl i můj případ. Doposud jsem totiž používal iPhone X s 5,8″ displejem, na který jsem si za poslední dva roky pořádně navykl. Zhruba první hodinu jsem nebyl schopen napsat souvislou větu bez chyby – dokonce mi nedokázal pomoci ani jindy prospěšný autocorrect. Písmenka na klávesnici se mi pletla a používání nebylo vůbec příjemné. Samozřejmě je vše jen a pouze o zvyku a po zmiňované hodině jsem se s iPhonem konečně sžil. V tomto směru je zároveň nutné opět připomenout, že iPhone 12 mini zkrátka není pro každého. Jedná se o nejmenší telefon z letošní nabídky, který rozhodně nebude vyhovovat někomu, kdo se smartphonem pracuje takřka celý den, používá jej pro řadu záležitostí a zároveň na něm pracuje. Tento drobeček naopak cílí na jablíčkáře, kteří od telefonu požadují kompaktní rozměry a za den jej použijí pouze na zkontrolování sociálních sítí, na komunikaci s přáteli a občasné sledování multimediálního obsahu. Do jaké skupiny se řadíte musíte vědět vy. Osobně však musím uznat, že se iPhone používá velmi dobře, díky ostrým hranám se parádně drží, přičemž nijak neřeže do rukou a po pár hodinách jsem se k zaoblenému „Xku“ už ani nechtěl vracet.

Displej iPhone 12 mini

Kalifornský gigant takřka rok co rok posouvá kvalitu displejů neustále kupředu. Výjimkou v tomto směru není ani iPhone 12 mini, který je vybaven Super Retina XDR panelem. Když si v tomto směru srovnáme letos nejlevnější jablečný telefon s loňskou levnější „jedenáctkou,“ tak na první pohled uvidíme obrovský rozdíl a posun kupředu. iPhone 11 totiž vsázel na klasické LCD aneb Liquid Retina displej, pro který už dle mého názoru není v roce 2020 místo – tedy rozhodně ne u telefonu za více než 20 tisíc korun. Zároveň bych ale rád zdůraznil, že řada uživatelů si s obyčejným LCD displejem bez jediného problému vystačí. V letošní nabídce už najdeme pouze modely s OLED panelem. Osobně kdybych si měl vybrat například mezi iPhone XS a 11, tak raději sáhnu po starším „XSku,“ a to právě kvůli jeho displeje.

iPhone 12 mini
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Ačkoliv je iPhone 12 mini letos nejlevnějším modelem v nabídce, tedy když pomineme iPhone SE druhé generace, tak na něm Apple rozhodně nešetřil a osadil jej svým nejlepším mobilním displejem, kterým je zmiňovaný Super Retina XDR. Ten jsme mohli poprvé spatřit u loňského iPhonu 11 Pro. Displej tedy nabízí rozlišení 2340×1080 pixelů a jemnost 476 pixelů na palec. Z mého osobního úhlu pohledu spatřuji největší benefit v kontrastním poměru 2 milionů ku jedné, maximálním jasu 625 nitů, přičemž v režimu HDR se dokáže vyšplhat až na 1200 nitů a podpoře Dolby Vision a HDR 10. V tomto směru bych displej ještě rád srovnal se zmiňovanou loňskou „jedenáctkou“ s Liquid Retina panelem, který nabízí rozlišení 1729 x 828 pixelů s jemností 326 pixelů na palec a kontrastním poměrem 1400:1. Maximální jas u něj poté činí stejných 625 nitů, avšak narážíme zde na absenci HDR 10. Měl jsem tu příležitost si oba telefony postavit vedle sebe a z výsledku jsem byl vcelku šokovaný. Přestože iPhone 12 mini na první pohled působí jakožto levná odnož letošní generace, tak rozhodně nezůstává pozadu. Na první pohled se jedná o vcelku nenápadný telefon. Jakmile ale zapneme displej, začneme na něj nahlížet úplně jinak. Pokrok je totiž neuvěřitelně znát. To samé platí i při srovnání s iPhonem X, potažmo tedy XS. Ačkoliv jsou oba telefony vybaveny OLED displejem, tak i přesto jde bez jediného problému vidět, jak je iPhone 12 mini napřed. Kvalitnější displej s sebou bohužel přináší určitou daň. Ta se podepisuje na výdrži baterie, o čemž si povíme za chvíli.

Přechod na hranatý design s sebou přinesl další benefit. Zakulacené okraje na mě totiž působí dojmem, jako by měl telefon opticky příliš velké rámečky. Návrat k ostrým hranám tento problém naštěstí posouvá do pozadí. Na první pohled mi přišlo, že má iPhone 12 mini i tak poměrně velké rámečky vůči svému tělu a bezesporu by je šlo ještě ztenčit. S tímto názorem se i nadále ztotožňuji a věřím, že by to určitým způsobem šlo. Ostatně jsem ale vcelku rád za cestu, kterou se Apple rozhodl vydat. Paradoxně mi zmiňované rámečky ve finále vůbec nevadí, protože po pár hodinách s telefonem jsem si na ně zvykl a akceptoval je. Displej tak na mě působí velice příjemně. V tomto směru bych si rád posvítil i na ostře kritizovaný notch neboli horní výřez v displeji. Jak jistě všichni víte, ten již od iPhonu X, který Apple představil v roce 2017 a přinesl tak svým způsobem obrovskou revoluci, trápí (nejen) řadu jablíčkářů. V samotném výřezu se ale nachází to, co dle mého názoru částečně dělá iPhone iPhonem – TrueDepth kamera pro biometrickou autentizaci svého uživatele známou jakožto Face ID.

Výřez má spoustu kritiků právě kvůli tomu, že zhoršuje estetickou stránku samotného produktu a na první pohled může působit poměrně neohrabaně. Sice máme displej od hrany k hraně, ale i přesto se na horní straně nachází vcelku nepřirozený a relativně velký výkroj skrývající zmiňovanou kameru a reproduktor. Osobně jsem se ale nikdy mezi tyto kritiky neřadil. Raději obětuji kousek displeje pro relativně 100% bezpečí, než abych přišel o Face ID úplně. Při prvním „setkání“ s iPhonem 12 mini jsem se ale doslova zděsil. Na takto malém displeji vypadá výřez doslova obrovsky, na čemž se podepisuje i návrat k hranatému designu. U předchozích generací zaoblené okraje velikost notche trošičku maskovaly, což jde vidět, když vedle sebe tyto modely postavíme. Stále ale zastávám stejný názor, jaký jsem napsal o pár řádků výše. Každopádně kdyby se Apple rozhodl pro jeho zmenšení, rozhodně bych se nezlobil. Dle mého názoru jde o akceptovatelný kompromis, na který se dá poměrně rychle zvyknout.

Pokud jste sledovali samotné představení letošní generace iPhonů, tak vám jistě neunikla novinka s názvem Ceramic Shield. Jedná se o pokročilou jablečnou technologii, která se nachází na samotném displeji, díky které se posouvá jeho odolnost o několik úrovní kupředu. Kalifornský gigant konkrétně slibuje až čtyřikrát větší odolnost při pádu zařízení. Celé to funguje díky nanočásticím keramického materiálu. Na první pohled si ale samozřejmě ničeho nevšimnete. Osobně jsem při doteku žádný rozdíl nepoznal. A zdali tato technologie funguje? To si bohužel netroufnu momentálně říci, protože s iPhonem nehodlám házet o zem.

Výkon aneb ďábel v malém těle

Tento drobeček se od svého většího sourozence liší prakticky pouze ve velikosti. Jinak se totiž jedná o plnohodnotný iPhone 12, který nabízí stejné technologie, stejné funkce, stejný fotoaparát, a především tedy stejný čip, kterým je Apple A14 Bionic. Ten se vůbec poprvé objevil v zářijovém iPadu Air. Rovnou si můžeme nalít čistého vína. Ať už se řadíte mezi fanoušky Applu či nikoliv, tak rozhodně musíte uznat, že na poli výkonu jsou jablečné mobily o několik kroků napřed. Kalifornský gigant svou dominanci dokázal potvrdit i letos, a to zmiňovaným čipem A14, o kterém dokonce tvrdí, že se jedná o nejvýkonnější mobilní čip vůbec. Telefon je poté nadále vybaven 4GB operační pamětí.

Prcek s výkonem na rozdávání.

Jak je tomu u našich recenzí zvykem, telefon jsme opět podrobili benchmarkovému testu Geekbench 5, ve kterém jsme se dostali na 1600 bodů na jedno jádro a 4131 bodů na více jader. Když si tento výsledek porovnáme s klasickou „dvanáctkou,“ zjistíme, že se jedná o podstatně vyšší hodnoty, ačkoliv jsou oba telefony až na svou velikost zcela totožné. Osobně se ale mezi fanoušky těchto benchmarkových čísel neřadím a výkonu uvěřím až v momentě, kdy si jej vyzkouším v praxi. Jelikož jsem se za svůj život setkal s řadou jablečných telefonů, tak o nich samozřejmě nikterak nepochybuji a neměl jsem tedy důvod ani teď. Kdybych to měl pojmout obecně, iPhone 12 mini běží neuvěřitelně rychle, vše je plynulé a za dobu testování jsem se nesetkal s jediným závažnějším zásekem. Je ale jasné, že systém a nativní aplikace poběží vcelku svižně.

Výsledky benchmarkových testů Geekbench 5:

A přesně proto jsem se vydal do herní služby Apple Arcade, kde jsem si zahrál úchvatnou hru The Pathless. Musím uznat, že výkonný čip v kombinaci s propracovaným Super Retina XDR displejem dokážou uchvátit prakticky každého. Hra vypadala po všech stránkách skvěle a hratelnost byla přijatelná. V jedné pasáži, kdy se kolem mé postavy nacházelo poměrně více objektů, jsem narazil na znatelný pokles snímků za sekundu. Ten naštěstí netrval ani sekundu a následně už vše běželo bez jediného problému. Na další záseky jsem poté už nenarazil, a to ani v dalších hrách ze stejné služby. Možná vás také může zajímat, zdali se na tak malém displeji dá vůbec něco hrát. Je nutné si opět uvědomit, co od telefonu vlastně čekáte. Osobně se totiž řadím mezi zmiňované nenáročné uživatele, a proto nepotřebuji obrovský displej, který by mě doslova vtáhl do hry. Z tohoto úhlu pohledu mi přijde, že na občasné hraní je telefon dostačující. Jestliže ale hrajete denně a od hraní na telefonu očekáváte jen to nejlepší, tak vám mohu doporučit si připlatit za větší model. Na tento problém jsem narazil při hraní velice populární hry Call of Duty: Mobile, kde je dle mého názoru 5,4″ displej nedostačující a proti vašim protihráčům vás staví do značné nevýhody.

Úložiště

Dočkáme se někdy změny?

Jablečné telefony se každým rokem posouvají kupředu. A bylo by to ještě lepší, kdyby šel Apple vpřed i na poli úložiště. To se totiž v posledních letech prakticky nemění, a proto má základní model iPhonu 12 mini interní paměť pouhých 64 GB. Připlatit si poté můžeme za 128GB za 23 490 korun a 256GB úložiště, které vyjde na 26 490 korun. Trošku lépe jsou na tom dražší modely iPhone 12 Pro a Pro Max, které startují na 128 GB a za příplatek se můžete dostat na 256 GB a 512 GB. Osobně mi to přijde trošku hloupé a nějak se nedokážu dopátrat racionálního vysvětlení. Jablečné telefony jsou totiž neuvěřitelně schopné ve focení či natáčení. Tyto propracované snímky ale mají poměrně velkou velikost, kvůli čemuž se vám ani všechny soubory na iPhone mnohdy nevejdou a ukládají se pouze na iCloud. Když k nim poté potřebuju přistoupit, tak se samozřejmě neobejdete bez internetového připojení. Zdali tímto způsobem Apple šetří na svých zákaznících, nebo za nízkým úložištěm stojí něco jiného, si zkrátka nedokážu vysvětlit a modlím se, aby tato „kletba“ byla konečně přerušena. A určitě nebudu jediný. Sám sice spoustu prostoru nepotřebuji, protože mám všechno uložené na cloudu a v drtivé většině případů jsem připojen přes mobilní data, ale již několikrát jsem se setkal s ostatními jablíčkáři, pro které bylo nedostačující úložiště doslova utrpením.

Příchod 5G a MagSafe

Poslední dva roky se poměrně hojně hovoří o příchodu podpory 5G sítí. Zatímco konkurence tuto vlastnost implementovala již vloni, kalifornský gigant se pro její zavedení rozhodl až letos. Na vině je především určitá zaostalost Intelu, který v minulosti dodával LTE/4G čipy, a neshody s kalifornskou společností Qualcomm. Tento obrovský spor se naštěstí vyřešil a Apple se opět spojil s Qualcommem, který nyní 5G modemy pro nové iPhony dodává ve velkém, což se mimochodem znatelně podepsalo na jejich příjmech. Jednoznačně musíme uznat, že se jedná o „malý“ krůček kupředu, který nám v budoucnu nabídne rozsáhlé možnosti. Nyní ale sedím v kanceláři, mám v ruce iPhone 12 mini s podporou zmiňovaných 5G sítí, a přesto netuším, jak tato novinka funguje. To si může v České republice vyzkoušet pouze pár vyvolených, kteří se nacházejí na správných lokalitách s 5G pokrytím. Já bohužel takové štěstí nemám. O stejných problémech jsme navíc mohli slyšet již při prvních zahraničních recenzích iPhonu 12 a 12 Pro. Paradoxní každopádně je, že tento názor napsali američtí autoři. Kdybychom porovnali pokrytí ve Spojených státech amerických a České republice, tak narazíme na obrovské rozdíly. V současné situaci nám nezbývá než věřit, že si již brzy budeme moci užít všech výhod, které s sebou 5G přináší – rozhodně se máme na co těšit.

Pamatujete si ještě na starší jablečné laptopy, které se nabíjely skrze MagSafe konektor? Ten se magneticky přichytil k samotnému MacBooku a následně inicializoval napájení. Pokud byste poté o kabel zakopli, tak se prakticky nic nestane. Kalifornský gigant se u letošní generace rozhodl pro znovuoživení tohoto názvu, který trošku v odlišné podobě implementoval do svých iPhonů. Do zad jablečných telefonů totiž zamířily magnety, jenž s sebou přináší řadu parádních možností. Prozatím jsme mohli vidět například kryty, které se na iPhone okamžitě přicvaknou, nebo například MagSafe nabíjení. To je až dvojnásobně rychlejší oproti bezdrátovému nabíjení Qi, avšak konkrétně v případě iPhonu 12 mini je výkon z 15 W limitován na 12 W. Momentálně v této technologii nevidím nic závratného – kryt si dokážu nasadit i normálně a v případě napájení telefonu raději sáhnu po klasickém rychlonabíjení za pomocí USB-C/Lightning kabelu. Myslím si, že s technologií MagSafe má každopádně Apple obrovské plány do budoucna a rozhodně se máme na co těšit. Klasické nabíjení poté stále probíhá skrze ikonický a relativně zastaralý Lightning port, který je tu s námi již od roku 2012. Proč kalifornský gigant u svých telefonů stále nechce přejít na univerzální USB-C ovšem drtivé většině uživatelů neustále vrtá hlavou.

Fotoaparát

V posledních letech si největší pozornost chytrých telefonů získává právě fotoaparát. iPhone 12 mini je vybaven stejnou soustavou fotoaparátů jako klasická dvanáctka. Konkrétně se tedy jedná o 12 Mpx širokoúhlý objektiv s clonou f/1,6 a 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s clonou f/2,4. Konkrétně si dokázal polepšit druhý zmiňovaný fotoaparát, který nově dokáže pojmout o 27 % více světla. Kdybych měl hodnotit kvalitu samotných snímků, tak musím uznat, že je jejich kvalita grandiózní. Především když vezmeme v potaz, že se o ně dokáže postarat takto maličký telefon. Rád bych ještě jednou zdůraznil, že fotoaparát je obecně totožný s tím, který najdeme v 6,1″ iPhonu 12, a tudíž se dokáže postarat o stejné snímky, jaké jste mohli vidět v naší dřívější recenzi.

Kvalita fotografií při přirozeném i umělém světle je bezesporu úchvatná, na což už jsme nějaký ten pátek zvyknutí. Poměrně zásadní posun kupředu letošní generace zažila v případě nočního režimu, který se (konečně) dostal na oba objektivy. Kvalita těchto nočních snímků či fotek, které jsou vyfoceny v horších světelných podmínkách, se posunula mílovými kroky kupředu. Když to navíc porovnáme například s iPhonem XS, který ještě ani noční režim neuměl, tak okamžitě spatříme zmiňovaný posun. Tam, kde jsme ještě dva roky dozadu nebyli schopni zachytit ani ťuk, dnes máme plnohodnotné a když se zdaří tak i velice kvalitní a ostré fotografie. V níže přiložených fotogaleriích si můžete prohlédnout fotoaparát iPhonu 12 mini v praxi. Zároveň mi přijde, že se určitého vylepšení dočkal i portrétový režim. Za tím pravděpodobně stojí pokročilejší čip Apple A14 Bionic, díky čemuž si iPhone snáze poradí s detekcí objektů a dokáže se tak postarat o podstatně kvalitnější snímek.

Snímky za denního světla:

Režim portrétu:

Snímky při umělém osvětlení:

Noční režim (iPhone XS vs iPhone 12 mini):

Přední fotoaparát:

Natáčení

Je obecně známo, že se jablečné telefony dokáží postarat o prvotřídní video. To dokazují i samotní video tvůrci, přičemž doposud jsme se mohli spatřit hned několik krátkometrážních filmů, které byly kompletně natočeny za pomocí iPhonu. Kvalita videa se opět posunula mílovými kroky kupředu. Kalifornský gigant totiž ve spolupráci se společnosti Dolby dokázal to, že jejich iPhone 12 (mini) dokáže nahrávat Dolby Vision video v reálném čase. To jde ruku v ruce s 10bitovým HDR natáčením, díky čemuž se telefon dokáže postarat o bezkonkurenční obraz, který jen tak u konkurence nenajdeme. Takovéto video si můžeme na iPhonu rovnou také upravit. Na videotest se můžete podívat v níže přiloženém videu.

Baterie

Nyní se konečně dostáváme k té nejdůležitější pasáži dnešní recenze. Již od prvních testů se na iPhone 12 mini valí vcelku nepříjemná kritika za poměrně slabou výdrž baterie. Je každopádně potřeba nejprve zohlednit fakt, že se jedná o vcelku malinkatý telefon, jehož akumulátor se pyšní pouze 2227 mAh, což je na první pohled bezesporu málo. Když k tomu ještě přičteme Super Retina XDR displej a náročného uživatele, tak samozřejmě dostaneme záporné hodnocení. Dle mého názoru se v těchto testech dostal model 12 mini do rukou špatných lidí, kteří rozhodně nespadají do cílové skupiny. To jsem ostatně zmínil již v pasáži o používání telefonu. Tento smartphone zkrátka není určen pro lidi, kteří potřebují na iPhonu neustále pracovat, hrát hry a podobně. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl pro dva různé testy.

Výdrž je dostačující. Postačí ale každému?

Nejprve jsem letošního drobečka používal standardním způsobem, tedy tak, jak sám telefon každodenně využívám. Ráno jsem jej tedy sundal z nabíječky a vydal jsem se do práce. Během celého dne jsem si poslechl pár podcastů, sem tam jsem zkontroloval sociální sítě, konkrétně tedy Instagram, Twitter a Facebook a občas jsem napsal nějakou tu zprávu. Večer jsem si na odreagování zahrál pár her jako Fruit Ninja 2 či The Pathless a celý den jsem tak završil kolem 21. hodiny s 6 procenty. Osobně si myslím, že se jedná o poměrně slušnou výdrž, když vezmu v potaz, že jsem ještě zkoušel hrát zmiňované hry, což každý den samozřejmě nedělám. Další den jsem na to šel ale trošku jinak. Hned ráno jsem si totiž dopřál jednu hru Call of Duty: Mobile, po cestě jsem udělal pár snímků, v práci jsem strávil většinu času testováním dalších her, úpravou videa v iMovie a obecně jsem tak telefon ždímal co mi jen síly stačily. A v takovém případě mohu potvrdit, že na takové případy baterka zkrátka nestačí. Už zhruba mezi první a druhou hodinou odpolední jsem musel zapínat režim nízké spotřeby baterie, který mě ani tak ve finále nespasil. Když jsem se ale včera vydal na výlet, během kterého jsem pořídil drtivou většinu fotografií, tak jsem opět neviděl v baterce žádný handicap, jež by mě jakkoliv omezoval.

iPhone 12 mini LsA
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Slabá baterie v kombinaci s prvotřídními technologiemi a propracovaným OLED Super Retina XDR displejem zrovna moc možností nenabízí. Osobně v tom každopádně nevidím nějak extra velký problém. Pokud si chcete koupit některý z nových iPhonů, tak holt budete muset vzít v potaz, jakým způsobem telefon každodenně používáte. Nalijme si čistého vína. Jestli se totiž řadíte mezi náročnější uživatele a sáhnete po variantě 12 mini, tak spokojení rozhodně nebudete. Z mého pohledu je baterie dostačující a když opomenu zmiňovaný náročnější test, tak si dovolím tvrdit, že tento drobeček si bez problému poradí s jednodenní výdrží.

Kalifornský gigant sice iPhone 12 mini osadil slabším akumulátorem, který je v mnoha ohledech paradoxně výhodou. Mnohdy se mi totiž stává, že si telefon zapomenu připojit k nabíječce, a když musím následně někam vyrazit, tak se zděšením zjistím, že jsem úplně bez šťávy. A přesně tohle není u letošního drobečka žádný problém. Rychlost nabíjení je totiž neuvěřitelná a rozhodně potěší každého uživatele, který na nabíjení zapomíná jako já. Za pomocí rychlonabíjení jsem iPhone do 50 % byl schopen dobít do patnácti minut. Tato rychlost se pochopitelně vzápětí snižovala, ale i tak se telefon za pouhou hodinu dokázal nabít na zhruba 80 až 85 procent. Bezesporu se jedná o skvělou vlastnost, která dokáže příjemně potěšit. Na malinkaté problémy jsem každopádně narazil při bezdrátovém 7,5W nabíjení. Jak je totiž telefon vcelku malý, mnohdy mi činilo problémy najít tu správnou pozici na mé bezdrátové nabíječce. Kvůli tomu jsem musel iPhone neustále různě posouvat a někdy se i nervovat s tím, než se samotné nabíjení inicializovalo. Když pominu tento neduh, tak bezdrátové nabití do maxima zabere zhruba stejně jako u iPhonu 12, tedy něco okolo tří hodin.

Kvalita zvuku

iPhone 12 mini, stejně jako jeho kolegové i starší sourozenci, nabízí stereo audio. Jeden reproduktor se nachází přímo v horním výřezu a druhý ve spodním rámečku. Běžného uživatele samotná kvalita zvuku určitě potěší, ale experta už pravděpodobně ne. Ve srovnání s předchozí generací mi zvuk přijde hlasitější, ale nějak mi zde chybí kvalita basových tónů. Ty konkrétně ve větších hlasitostech působí „plechově“ a lacině, což telefonu na kráse rozhodně nepřidává. Zároveň bych rád dodal, že nejsem žádným odborníkem na zvuk a určitě bych si rozdílu ani nevšiml, kdybych vedle sebe tyto modely nepostavil a na vlastní kůži jejich kvalitu zvuku neotestoval. I přes slabší basy se nebojím audio hodnotit obecně kladně.

Resumé

Na tohle jsme čekali!

Jaký je tedy ve finále nový iPhone 12 mini? Osobně bych jej s předchozí generací porovnávat nechtěl, protože se jedná o koncepčně velice odlišné telefony. Zatímco vloni jsme za nejlevnější iPhone dostali 6,1″ obra, tak letos se dostáváme na „pouhých“ 5,4″. Přijde mi, jako by Apple konečně vyslyšel prosby jablíčkářů, kteří již od roku 2017 touží po prvotřídním nástupci iPhonu SE první generace, na kterém bude figurovat propracovaný OLED displej. A konečně jsme se dočkali. Z mého úhlu pohledu kalifornský gigant tímto modelem dokonale vyplňuje dosavadní díru na trhu. To mohu vidět i ve svém okolí. Spousta přátel a známých totiž doposud používala zmiňovaný iPhone SE z roku 2016, který nyní nahradili iPhonem 12 mini. Po stránce výkonu nemá tento drobeček takřka žádnou chybu. Dominance čipu Apple A14 Bionic je prostě znát a vše běží parádně svižně. Na telefonu mimo jeho kompaktních rozměrů a extrémnímu výkonu oceňuji i neuvěřitelný posun vpřed na poli nočních fotografií. Noční režim funguje doslova úžasně, dokáže z úplné tmy vykouzlit relativně krásnou fotografii a nově zavítal i na ultraširokoúhlý objektiv. Absence teleobjektivu mi nějak nevadí, protože zmiňovaný čip konkrétně u portrétních snímků dokáže doslova čarovat. Jestliže jste doposud čekali na příchod takovéhoto modelu, tak jeho koupí rozhodně neuděláte špatně. Pozor by si každopádně měli dát ti uživatelé, kteří s telefonem pracují jinak a například vyžadují větší obrazovku či lepší výdrž baterie. Musím přiznat, že přesně tohle je ten iPhone, na který drtivá většina z nás netrpělivě čekala.

iPhone 12 mini LsA
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Dnes nejčtenější

.