Zavřít reklamu

S příchodem iPhonů 12 jsme se mimo jiné dočkali také nového bezdrátového nabíjení s názvem MagSafe. Tato nová technologie slibuje, že odstraní většinu problémů a negativních vlastností, které jsou přítomny u klasických bezdrátových nabíječek. MagSafe konkrétně využívá sadu magnetů, které jsou v kruhu umístěny na zadní straně „dvanáctek“. Běžným problémem u klasického bezdrátového nabíjení například je, že zařízení na nabíječku položíte, ale po hodině zjistíte, že k nabití nedošlo. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 tipů, které vám v situaci, kdy bezdrátové nabíjení nefunguje, pomohou.

Zkontrolujte, zdali je nabíječka připojená

Bezdrátové nabíječce se tak říká kvůli tomu, že dokáže vaše zařízení bezdrátově nabít, nikoliv tedy kvůli tomu, že je kompletně bez drátu. Pořád bohužel nejsme tak daleko, aby byla bezdrátová nabíječka schopna přijímat elektrickou energii vzduchem bez nutnosti využití kabelu. Samotné tělo nabíječky je tedy samozřejmě nutné připojit k elektrické síti. Zkontrolujte si, zdali máte kabel správně vsunutý do adaptéru, popřípadě zkontrolujte, že je prodlužovací kabel zapnutý. Některé bezdrátové nabíječky lze také od kabelu odpojit, takže i v tomto případě zkontrolujte, zdali je kabel k tělu správně připevněný.

mpv-shot0487
Zdroj: Apple

Nespěchejte

Zatímco u konkurence můžete telefony bezdrátově nabíjet 15 a více watty, tak u iPhonů máme bohužel smůlu – tedy kromě MagSafe. Apple totiž oficiálně u starších zařízení povoluje maximální rychlost klasického bezdrátového nabíjení 7.5 wattu. V současné době, kdy je naprosto běžné zařízení nabíjet klidně 20 a více watty, je nabíjení méně než poloviční rychlostí opravdu pomalé. Rozhodně nečekejte, že klasickým bezdrátovým nabíjením zvládnete vaše zařízení nabít z 0 na 50 procent za 30 minut. Naopak si na nabití byť jen několika procent budete muset počkat delší dobu. U bezdrátového nabíjení tedy nespěchejte – může se zdát, že k nabíjení nedochází, ve finále se však zařízení nabíjí, akorát velmi pomalu.

Sejměte kryt

Bezdrátové nabíjení dokáže fungovat i v případě, že máte na zařízení nainstalovaný nějaký kryt – například originální, nebo nějaký jiný silikonový či plastový. Existují však i takové kryty, které mohou bezdrátovému nabíjení zabránit. Jedná se o takové kryty, které jsou opravdu velmi tlusté, popřípadě o kryty, které jsou vyrobeny z nějakého kovu. Především ženy mají své jablečné telefony často vložené v obrovských a hrubých krytech, které mohou nabíjení zabraňovat. Tak stejně ale mohou nabíjení bránit i extrémně odolné kryty, jenž jsou často velmi silné, anebo vyrobené z nějakého kovu. Ještě před tím, než se tedy začnete vztekat nad nefunkční bezdrátovou nabíječkou, tak zkuste kryt sundat a iPhone nabít bez něj.

MagSafe Duo:

Přesné položení na nabíječku

Většina z nás při využití bezdrátového nabíjení vezme iPhone a bezhlavě jej položí na nabíjecí plochu samotné nabíječky. Mnoho jedinců si bohužel neuvědomuje, že pro aktivaci nabíjení je nutné zařízení na nabíjecí podložku položit relativně přesně. Nabíjecí cívka se prakticky u všech telefonů, stejně tak i u všech jednoduchých bezdrátových nabíječek, nachází přesně uprostřed. Váš iPhone (či jiný chytrý telefon) je tedy nutné na podložku položit přesně doprostřed. Stačí pár centimetrů odchylka a nabíjení se ihned přeruší. To, že je iPhone na nabíječce správně položený, poznáte prostřednictvím ikony nabíjení v pravém horním rohu displeje, a také tím, že telefon zavibruje a případně vydá nabíjecí zvuk. S tímto popsaným problémem vám dokáže pomoci právě MagSafe – díky magnetům na zádech telefonu a v samotných nabíječkách dojde k perfektnímu přilnutí a nestane se, že byste telefon na nabíječku položili a k nabití by nedošlo.

MagSafe:

Nabíjecí výkon

Při výběru bezdrátové nabíječky musíte zjistit, jaký je její maximální výkon. Jak už jsem zmínil výše, tak maximální výkon pro bezdrátové nabíjení u jablečných telefonů je 7.5 wattu (původně 10 wattů, každopádně Apple v rámci iOS výkon omezil). Většina bezdrátových nabíječek umí nabíjet výkonem až 10 či 15 wattů, což je samozřejmě dostačující. Berte však v potaz, že především na čínských tržištích nemusí být uvedené specifikace pravdivé. Pokud máte nějakou extra levnou bezdrátovou nabíječku, která má dle specifikací disponovat výkonem o hodnotě několika desítek wattů, tak věřte, že pravda bude nejspíše jinde. Ideálně tedy bezdrátovou nabíječku zakupte v tuzemsku, abyste měli jistotu, že jsou specifikace pravdivé.

Dnes nejčtenější

.