Zavřít reklamu

Když předevčírem Apple představil nové MacBooky Air, Pro a Macy mini s novými procesory Apple Silicon M1, celá prezentace se nesla ve velice pozitivním duchu. Apple vyzdvihoval výhody nových procesorů, kterých je bezesporu mnoho. Došlo dokonce i na otázku kompatibility, se kterou by také neměl být problém. Jak se však nyní ukazuje (a pravděpodobně se bude ukazovat i dále v nejbližších týdnech), některé programy na nových Macích jednoduše nepůjdou. Příkladem je oblíbený program Parallels, který slouží k virtualizaci systému Windows v operačním programu macOS.

Na webových stránkách vývojářů se objevil nový post na blogu, ve kterém je přesně popsáno, jak to Parallels s novými Macy mají a jak se bude situace vyvíjet v budoucnu.

parallels-apple-silicon-single-banner
Zdroj: Parallels

Jakkoliv jsou vývojáři dle svých slov nadšení z vývoje, kterým se nové Macy vydávají – zejména s ohledem na výrazně zlepšený výkon a provozní vlastnosti, je třeba vyřešit některé problémy s kompatibilitou, které se s přechodem na novou architekturu objevily. I když jsou aplikace Parallels postavené na Universal Binary systému, tj. aplikace jako takové dokážou fungovat jak na platformě x86, tak ARM, virtualizace jako taková na nových procesorech zatím nefunguje. Současné desktopové verze Parallels tak na nových Macích s M1 procesorem nebudou schopny vytvářet virtualizované prostředí pro potřeby spuštění operačního systému Windows. To by se však mělo změnit, neboť nové (a plně kompatibilní) verze jsou dle slov vývojářů již v procesu aktivního vývoje.

Apple představil pracovní demoverzi Parallels již na WWDC v červnu (byť šlo o virtualizaci Linuxu), vývojáři od té doby údajně udělali obrovské množství práce a program jako takový se posunul obrovský kus kupředu. Virtualizaci Windows navíc napomohl také fakt, že se s kompatibilitou na ARM systémech více zabývá i samotný Microsoft. Konkrétní datum vydání kompatibilní verze Parallels s funkční virtualizací Windows prostředí v blogu nepadlo. Pokud tedy vaše pracovní zaměření vyžaduje využití operačního systému Windows skrze váš MacBook, nově ohlášené produkty zatím musíte ignorovat a počkat, než se tyto nedostatky vyřeší. Snad to nebude trvat déle než pár týdnů.

Dnes nejčtenější

.