Zavřít reklamu

Pokud se rozhodnete pro koupi nového MacBooku Air s procesorem M1, budete si muset zvyknout na mírnou úpravu jeho klávesnice. Stroj sice stále spoléhá na Magic Keyboard, která si svou premiéru odbyla loni v listopadu u 16” MacBooků Pro, avšak některé jeho klávesy dostaly nové funkce, kterými nahradily ty staré. O co se tedy jedná?

Řeč je primárně o trojici funkčních kláves Fn, přes které bylo dříve možné aktivovat Launchpad a regulovat podsvícení kláves. Tyto tři funkce nyní Apple nahradila funkce pro snadné aktivování diktování, režimu Nerušit a Spotlightu. Launchpad je totiž zřejmě podle Applu čím dál méně uživatelsky využívaný a podsvícení klávesnice bude zase v macOS Big Sur díky posuvníkům velmi jednoduše ovladatelné i klasicky pomocí trackpadu či myši. Ponechání možnosti ovládání přes klávesy by tedy bylo svým způsobem zbytečné Další novinkou je pak přidání zkratky pro rychlou aktivaci emoji na levou spodní klávesu Fn. Zatímco dříve bylo na této klávese napsáno jen Fn, nyní jí zdobí ještě symbol zeměkoule symbolizující právě její využití pro aktivaci rychlé nabídky Emoji. Jedná se tedy o vcelku příjemnou vychytávku, která nejednoho uživatele potěší.

klavesnice macbook air
Zdroj: Twitter

Obecně se dá říci, že novinky pro klávesnici MacBooku Air Apple de facto opsat z Touch Baru, který podobná přizpůsobení dlouhodobě umožňuje. U něj je však samozřejmě výhodou, že je lze i jednoduše přenastavit k obrazu svému, což u Maců s fyzickými klávesnicemi samozřejmě nelze. Až čas proto ukáže, jaké obliby se nové řešení klávesnice MacBooku Air dočká. 

Dnes nejčtenější

.