Zavřít reklamu

Poslední týdny a měsíce se v naší společnosti řešilo ledacos. Leckdo tedy možná zapomněl, že byla slíbena k 1. lednu 2021 platnost elektronických dálničních známek. Ač to bylo málo pravděpodobné, skutečně se tak stane a 1. ledna 2021 můžeme přestat dávat za sklo papírové kupóny.

Hlavní výhodou, kromě absentující nutnosti odlepovat kupón ze skla, je fakt, že elektronická dálniční známka bude platit na 365 dní, a ne na kalendářní rok, jak tomu bylo dosud. Dalším benefitem je samozřejmě možnost koupit dálniční známku z pohodlí domova. Odpadá tedy nutnost cestovat na benzínku s tím, že stále existuje riziko, že bude vyprodaná. Elektronická známka půjde koupit přes e-shop a zabere vám jen pár minut času. Při objednávce bude třeba zadat e-mail nebo telefonní číslo, a to kvůli stvrzení koupě. I tak ale bude možné dálniční známku koupit v kamenných prodejnách a na vybraných čerpacích stanicích.

Ceny se samozřejmě nezmění. Roční kupón vás vyjde na 1500 korun, měsíční na 440 korun a desetidenní na 310 korun. Vozidla s pohonem na zemní plyn a bioemetan pak zaplatí 750/220/155 korun, platí zde tedy sleva ve výši 50 %. Dálniční poplatky pak nemusí platit vlastníci vozů na elektřinu, vodík nebo pokud mají vůz v kombinaci s jiným palivem za předpokladu, že hodnota CO2 nepřesáhne 50 g/km. Dále jde o historická vozidla se zvláštní RZ, vozidla přepravující osoby s průkazem ZTP a ZTP/P a podobně. Elektronické dálniční známky bude možné zakoupit od 1. prosince. Jak to tedy konkrétně bude probíhat?

  • Vyberete druh elektronické dálniční známky
  • Vyplníte stát registrace a SPZ vozidla
  • Vyberete počátek platnosti (popř. uplatníte nárok na slevu)
  • Zaplatíte

Elektronickou dálniční známku si budete mít možnost zakoupit od 1. 12. 2020 přímo zde.

Dnes nejčtenější

.