Zavřít reklamu

Není to tak dávno, co jsme vás na stránkách LsA informovali o tom, že se hackerovi podařilo prolomit twitterový účet amerického prezidenta Donalda Trumpa – k odhalení hesla stačilo útočníkovi jen několik málo pokusů. Tento týden pro změnu došlo k napadení oficiálního webu Trumpovy prezidentské kampaně.

K napadení zmíněných stránek došlo v úterý odpoledne – zatím neznámým útočníkům se podařilo získat přístup k webu (respektive některým jeho částem), a část obsahu nahradit něčím, co vypadalo jako podvodný nástroj k získání kryptoměn. Na hlavní stránce webu se také objevila (zatím neověřená) informace o tom, že se útočníkům podařilo také získat plný přístup k zařízením, patřícím Trumpovi i jeho blízkým. Útočníci ve svém prohlášení dále uvedli, že se jim podařilo získat přísně důvěrné a kompromitující materiály a důkazy o souvislostech mezi Trumpem a koronavirovou pandemií.

Mezi prvními se útoku všiml Gabriel Lorenzo, který o události informoval na svém twitterovém účtu. Hackerům se podle něj podařilo zřejmě získat přístup k administraci webu donaldjtrump.com, a vložit na web vlastní parodii zprávy FBI o zabavení webové stránky, která překryla reálný obsah webu. V textu kromě jiného stojí, že „svět už má dost fakenews, které donald j trump denně šíří“, a že „je čas, aby bylo světu umožněno poznat pravdu“. Na webu se objevily také dva odkazy na platbu kryptoměnou jménem Monero – ta je proslulá tím, že je velmi snadné ji poslat, ale vysledovat ji je už o poznání těžší. Hackeři na Trumpově webu vyzvali zájemce o „přísně tajné informace“ o to, aby za ně zaplatili právě ve zmíněné kryptoměně. Chod Trumpova webu se podařilo vrátit k normálu v průběhu několika málo minut od jeho napadení. Vedoucí komunikace Trumpovy kampaně Tim Murtaugh později uvedl, že ve skutečnosti nedošlo k odhalení žádných citlivých dat, a že již byla zahájena spolupráce s orgány činnými v trestním řízení. Donald Trump nedávno v souvislosti s hackerskými útoky uvedl, že „aby vás někdo mohl hacknout, musí mít IQ 197 a potřebuje zhruba 15 % vašeho hesla“.

Dnes nejčtenější

.