Zavřít reklamu

Každý z nás používá jablečný počítač k něčemu jinému. Zatímco já osobně napíšu hned několik článků denně, tak někdo jiný může například pracovat s grafikou, anebo třeba pracovat na vývoji nějaké aplikace. Asi se ale shodneme na tom, že klávesnici využíváme naprosto všichni – byť někteří více a někteří méně. Osobně jsem se však v poslední době setkal s menším problémem, kdy se mi psaní na Macu začalo zasekávat. V praxi to vypadalo tak, že jsem něco psal a kurzor byl svým způsobem opožděný, tedy že se určitý znak graficky projevil o mnoho později poté, co jsem stiskl fyzickou klávesu. Pokud jste se někdy v takové situaci ocitli i vy, popřípadě pokud se v ní v budoucnu ocitnete, tak pro vás mám skvělou zprávu – existuje jednoduché řešení tohoto problému. Pojďme se společně podívat, jak na to.

Co dělat, když se psaní na Macu zasekává

V případě, že jste se na vašem macOS zařízení ocitli v situaci, kdy se psaní zasekává, tak jen nutné provést ukončení jednoho z procesů. Pokud chcete zjistit více, tak pokračujte pomocí tohoto postupu:

  • Prvně je nutné, abyste na vašem macOS zařízení otevřeli nativní aplikaci Monitor aktivity.
    • Tuto aplikaci můžete spustit skrze Spotlight (lupa vpravo nahoře, anebo klávesová zkratka Command + mezerník),
    • popřípadě Monitor aktivity najdete také ve Finderu, kde si otevřete složku Aplikace, a poté Utility.
  • Po spuštění Monitoru aktivity jen nutné, abyste se v horním menu přesunuli do záložky CPU.
  • Jakmile tak učiníte, tak klepněte do vyhledávacího pole, které se nachází vpravo nahoře.
  • Do vyhledávacího pole napište AppleSpell. Tento proces by se poté měl jako jediný objevit.
  • Nyní je nutné, abyste klepnutím proces AppleSpell označili.
  • Po označení už jen v horní části okna klepněte na ikonu X v kroužku.
  • Zobrazí se dialogové okno, ve kterém zvolte možnost Vynutit ukončení.
  • Poté můžete Monitor aktivity zavřít – psaní už byl mělo fungovat v pořádku.

Pomocí výše uvedeného postupu tedy můžete na vašem Macu či MacBooku vyřešit problémy se zasekáváním při psaní. Některé z vás možná zajímá, co vlastně proces AppleSpell dělá – jednoduše řečeno se stará o kontrolování pravopisu na vašem macOS zařízení. Čas od času však dojde k jakémusi „zacyklení“ a proces začne využít hardwarové zdroje několikanásobně více, než by měl, což pak vede právě k zasekávání při psaní. V případě, že vám tento postup s vyřešením popisovaného problému nepomůže, tak vám samozřejmě nezbude nic jiného, než provést restart zařízení. Mně osobně však vypnutí procesu AppleSpell pomohlo již několikrát.

Dnes nejčtenější

.