Zavřít reklamu

Minulý týden jsme vás na stránkách LsA informovali o tom, že Apple odstranil z App Storu aplikaci Apple TV Remote – její funkce totiž dokáže zastat Ovládací centrum na iPhonu a iPadu. V návaznosti na její odstranění se jeden z bývalých zaměstnanců Applu podělil o několik zajímavých postřehů o tom, jak probíhal její vývoj.

Bývalý inženýr a designér Applu Alan Cannistraro se o aplikaci Apple TV Remote rozpovídal na svém Twitteru. On sám začal na její tvorbě pracovat již v roce 2006, tedy dávno před tím, než měl možnost vidět uživatelské rozhraní iPhonu. Z aplikace se nakonec stal první titul, na kterém tým, odpovědný za App Store, testoval průběh nahrávání do online obchodu s aplikacemi. Aplikace sloužila primárně k ovládání iTunes a Apple TV, bylo ale vyvinuto i několik výkonnějších prototypů. Apple dokonce původně pro aplikaci zvažoval názve iControl. Prototyp, který navrhoval Cannistraro, například nabízel možnost vypínání a zapínání světel, televizorů a dalších přijímačů, nebo ukládání a aktivaci scén.

Cannistraro také v roce 2009 vytvořil prototyp aplikace, která byla schopná proměnit dotykový displej jablečného smartphonu v počítačovou myš, nebo jejíž prostřednictvím bylo možné pracovat s fotografiemi, aplikacemi a spořiči obrazovky na Macu. O rok později ale absolvoval schůzku se Stevem Jobsem, na které mu předvedl možnost ovládání Apple TV za pomoci gest, což výrazně inspirovalo design ovladače Siri Remote. Ten sice spatřil světlo světa až pět let po vyslovení prvotního nápadu, v mnohém ale čerpal z Cannistrarem navržené aplikace. Cannistraro podle svých slov nicméně věří, že ovladač pro Apple TV zdaleka nedosáhl své vrcholné formy, a uvedl, že jeho potenciál vidí kromě jiného i v ovládání chytré domácnosti.

Dnes nejčtenější

.