Zavřít reklamu

Google Earth a Street View jsou velmi populární součásti platformy Google Maps. Na příslušných záběrech se uživatelé mohou pokochat nejen pohledem na místa, kam se třeba nedostanou – často se na nich ale objeví velice kuriózní situace. V dnešním článku se podíváme na případy, kdy se na snímcích v Google Maps objevily situace, které nebyly příliš v souladu se zákonem.

Krádež kola, plantáž marihuany i daňové podvody

Kola se kradou různými způsoby, obvykle ale při takové krádeži nebývá přítomen majitel daného bicyklu. Najdou se ale i výjimky, a jedna z takovýchto výjimek byla náhodně zachycena i na Google Street View. Na fotografii můžeme vidět muže, který v poklidu jede na kole, zatímco se k němu blíží dvojice dalších mužů. Ti svou oběť stáhli z kola, a kolo ukradli – k vyřešení případu pomohl kromě jiného právě záběr z kamer Google auta. V roce 2013 si zase policisté v Oregonu všimli na satelitních záběrech z Google Earth něčeho neobvyklého. Po přiblížení nabyli podezření, že by se mohlo jednat o plantáž marihuany, což se také následně potvrdilo. Řecká vláda zase údajně na satelitních záběrech v Google Maps hledá u domů drahé bazény, auta či lodě, a poté na základě zjištěných údajů zkoumá, zda jejich majitelé poctivě odvádějí daně.

Prodej drog, prostituce a krádeže

Když si majitel prohlížel v roce 2013 svůj pozemek z ptačí perspektivy na Google Earth, všiml si vozu, o kterém pojal podezření, že je nelegálně využíván pytláky. Přivolaná policie zjistila, že zmíněné vozidlo je již šest měsíců hlášené coby ukradené. Jedné britské rodině se zase “poštěstilo” najít na záběrech ze Street View muže, který přímo z příjezdové cesty u jejich domu ukradl jejich obytný vůz. Na záběrech ze Street View můžeme také nezřídka vidět prostitutky v průběhu pracovního jednání, nouze není ani o záběry z obchodování s drogami, většinou v chudinských čtvrtích ve Spojených státech. Internetem kdysi proletěl i záběr, na kterém před jedním z domů stojí muž, mířící na Google Maps auto zbraní.

Dnes nejčtenější

.