Zavřít reklamu

Ještě zhruba před rokem a půl měl celý svět produktovou řadu Air u iPadů za mrtvou. Na jaře loňského roku se však Apple nečekaně vytasil s její třetí generací, kterou dal jasně najevo, že se s Airy musí i nadále počítat. Letos v září pak na ní navázal generací čtvrtou, kterou lze zároveň označit za suverénně největší mezigenerační skok v historii této produktové řady. Abychom si jej však mohli prohlédnout podrobněji, museli jsme vyčkat až do dnešního dne. Právě na dnešek si totiž Apple naplánoval celosvětové spuštění prodejů této novinky, od které se obecně očekávají velmi dobré prodeje. Tomu ostatně napovídají i předobjednávky tabletů u prodejců, které nejsou podle našich informací vůbec nízké. I tak se nám však jeden kousek do redakce podařil ukořistit a my jej tak můžeme začít konečně testovat. Jak se nám jeví po pár desítkách minut v ruce? 

Na recenzi nám byl od Mobil Pohotovosti zapůjčen konkrétně iPad Air 4 v blankytě modré variantě. Přiznám se, že právě ten jsem si toužil nejvíce prohlédnout, jelikož mě velmi zajímalo, jak vypadá jeho modrý kabátek naživo. Přeci jen, produktové fotky Applu leckdy dost klamou a barva daného produktu v reálu se od nich může lišit. Nejinak tomu je i v tomto případě, což však není dle mého názoru žádná škoda – ba naopak. Jelikož je tablet v reálu trochu tmavší než na PR materiálech a modrá je mírně našedlá, působí ve výsledku alespoň dle mého elegantnějším dojmem. Kdybych pak měl zhodnotit iPad Air 4 z hlediska designu jakožto celek, dal hodnotil bych jej výbornou. Hranatý design převzatý z iPadů Pro se mi totiž i po dvou letech, co jej svět zná, skutečně líbí a přední strana bez horní a spodní brady s Home Buttonem zrovna tak. Musím sice uznat, že rámečky kolem displeje mohly být ještě o něco užší – respektive srovnatelné s tloušťkou rámečků iPadů Pro -, ale za tragédii bych tuto věc osobně neoznačil. Rád totiž používám na tabletu tmavé tapety, které jsou schopny rámečky vcelku slušně zamaskovat. Je nicméně potřeba dodat, že hodnocení designu je ryze subjektivní záležitostí a ve výsledku si tak musí každý z vás sám říci, zda je mu tento produkt svým vzhledem blízký či nikoliv.

Nebojte se Touch ID

U nového Airu jsem byl suverénně nejzvědavější na Touch ID integrované do Power Buttonu. Přiznám se, že mě toto řešení při představení tabletu příliš nenadchlo, jelikož jsem do poslední chvíle doufal, že se u něj Apple přeci jen rozhodne pro Face ID. To totiž již roky používám a sedí mi v porovnání s Touch ID o poznání více. Po pár desítkách minut s iPadem Air 4 v ruce můžu nicméně říci, že se mi zatím zdá toto řešení jako velmi dobré a ničím příliš neomezující. Čtení otisku prstu je totiž velmi rychlé a z 95 % se tablet odemkne v průběhu stisku Power Buttonu. Jen zřídkakdy se mi pak stalo, že bych musel prst na Touch ID přidržet i chvíli po rozsvícení displeje. Jiná káva je to však samozřejmě u funkce Tap to wake, kdy je přiložení prstu na Touch ID pro odemčení samozřejmě nutností. V tomto směru by tedy Face ID určitě neurazilo. 

iPad Air 4
Zdroj: Redakce Letem světem Applem

Pokud by vás pak zajímalo, z jakého materiálu Touch ID na iPadu Air je, myslím si, že se jedná o tentýž materiál, který Apple používal v Touch ID u klasických klikacích Home Buttonů i dříve. Je totiž stejně lesklý a i na dotek působí prakticky stejně. Co se týče velikosti Power Buttonu na tabletu, za malý jej kvůli implementaci Touch ID rozhodně označit nelze. Na druhou stranu se však nejedná ani o žádného přehnaného giganta, který by jakkoliv narušoval design produktu. Ostatně, o jeho splynutí se zbytkem těla se Apple samozřejmě snaží i jeho přebarvením do odstínu šasi tabletu, což se mu v případě blankytě modré varianty i vcelku povedlo. A jak se otisk do tabletu přidává? Naprosto stejně jako v případě klasického Touch ID. Systém vás zkrátka jen vyzve k tomu, abyste na tlačítko přikládali svůj prst a následně jej různě natáčeli pro jeho zaznamenání ze všech stran a to v co nejlepší míře. Nejedná se tedy o nic složitého. 

Hodnocení displeje, výkonu, fotoaparátu či reproduktoru bych si rád nechal až do samotné recenze. Zde tak jen v krátkosti zmíním, že nekvalitním displejem tablet v žádném případě netrpí, byť u něj může zamrzet absence ProMotion. Totéž v bledě (nebo blankytě?) modré pak můžu říci i o fotoaparátu, na který jsem již stihl pro ilustraci jeho kvalit pár snímků vyfotit. Prohlédnout si je můžete v galerii vedle tohoto odstavce. Co se pak týká reproduktorů, testoval jsem zatím jen pár videí na YouTube a můžu říci, že ta zněla naprosto skvěle. Ozvučení zkrátka Apple umí – tím spíš, když je možné nasadit stereo, jako to šlo zde. Velmi slušných výsledků navíc dosahují reproduktory i při vyšší či dokonce maximální hlasitosti, jelikož zvuk nikterak výrazně nezkreslují. 

Velmi pěkný kousek technologie

Kdybych tedy měl iPad Air 4 po pár desítkách minut nějak obecněji zhodnotit, hodnotil bych jej zatím velmi kladně. Jedná se totiž o opravdu pěkný tablet, který se příjemně drží v ruce, vsází na osvědčený design v kombinaci s osvědčenými technologiemi a navíc se nabízí za cenu, která se mě osobně zdá za produkt jeho technických specifikací poměrně sympatická (za 64GB variantu si Apple účtuje konkrétně 16 990 korun). Pro komplexnější hodnocení si však budu muset hrát ještě dalších pár hodin, které mi na tablet pomohou udělat patřičný obrázek. 

Dnes nejčtenější

.