Zavřít reklamu

We believe in a wireless future. Tak přesně touto větou odstartoval Apple v roce 2017 svou cestu k bezdrátové budoucnosti představením AirPods. O rok později pak dorazily na pulty obchodů i první iPhony s podporou bezdrátového nabíjení, díky kterému se svým způsobem částečně oprostily od klasických kabelů. Slovo “částečně” je nicméně v předešlé větě velmi důležité. Bezdrátové nabíjení se totiž z hlediska rychlosti a tedy částečně i uživatelského komfortu nemůže s kabelovým nabíjením zatím bohužel rovnat. To se sice Apple pokusil letos změnit nabíječkou MagSafe, která je schopná nabíjet nové iPhony 12 a 12 Pro 15W, avšak ani tak na kabelové rychlonabíjení nemá. 

Bezdrátové nabíjení u iPhonů je skrze klasické nabíječky softwarově omezeno na maximálních 7,5W, což je jen o 2,5W více, než co zvládá klasický adaptér do zásuvky přibalovaný například k iPhonům 11 a starším. Co se pak týče klasického kabelového nabíjení, iPhony doposud podporovaly maximálně 18W – respektive je šlo nabíjet i výkonnějšími adaptéry, ale vždycky u nich využily “jen” 18W. Nyní sice Apple na svých stránkách uvádí, že pro rychlonabíjení doporučuje 20W adaptéry, ale to velmi pravděpodobně jen kvůli tomu, že ze své nabídky stáhl 18W adaptéry, které doporučoval doposud (a které přibaloval třeba k loňským iPhonům 11 Pro či iPadům Pro 3. generace). Pokud se pak ptáte, proč se tak rozhodl, je to dle všeho z jednoho jednoduchého důvodu – snahy zjednodušit svou produktovou řadu jedním adaptérem, který bude využitelný pro více věcí, což právě 20W je. Využít jej totiž lze jak pro iPady, tak iPhony či napájení HomePodu mini nebo třeba MagSafe a to i za cenu toho, že jej nevyužijí naplno. Přesně proto tudíž lze bez větších obav říci, že je 18W stále maximální nabíjecí výkon. 

Ačkoliv od sebe není 15W u MagSafe a 18W (či 20W) u kabelového nabíjení přespříliš vzdáleno, velmi zajímavý test recenzentů z Wall Street Journal odhalil, že zatímco 20W USB-C nabíjecím adaptérem z dílny Applu jste schopni iPhone 12 nabít z 0 na 50 % za velmi slušných 28 minut, přes MagSafe (který ke své funkčnosti též potřebuje 20W adaptér – tedy alespoň podle popisku Applu) se z 0 na 50 % uživatel dostane za celou hodinu. O rychlonabíjení se tedy zatím v případě MagSafe hovořit rozhodně nedá, byť je oproti klasickému bezdrátovému nabíjení využívajícímu 7,5W stále značně rychlejší. Při využití “klasiky” se totiž iPhone 12 z 0 na 50 % dostal za 1,5 hodiny, což už je opravdu dost. Ve výsledku se tak dá říci, že je MagSafe z hlediska bezdrátového nabíjení vcelku slušným krokem vpřed, kterým nám však Apple opět dokazuje, že s bezdrátovou budoucností si svět ještě chvíli počká – tedy pokud se má budoucnost z hlediska komfortu rovnat dnešní době kabelů. 

Dnes nejčtenější

.