Zavřít reklamu

Proslulý twitterový účet amerického prezidenta Donalda Trumpa byl prolomen. Podařilo se na něj dostat nizozemskému etickému hackerovi, jenž na pátý pokus uhádl Trumpovo heslo. V přihlášení na účet nejmocnějšího muže světa mu nezabránilo ani dvoufaktorové ověření, to si totiž Trump deaktivoval.

Nizozemec Victor Gevers, jenž se zabývá odhalováním bezpečnostních děr nikoli za účelem jejich zneužití, nýbrž aby o nich eventuelní oběti v první řadě informoval, byl sám překvapen, s jakou jednoduchostí se mu na účet amerického prezidenta podařilo dostat. Očekával, že po čtvrtém neúspěšném pokusu o přihlášení bude jeho snažení zablokováno či bude alespoň vyzván k dodatečné autorizaci, nic takového se ale nestalo. Hned poté se mu už přihlásit podařilo – Donald Trump vedl svůj účet pod heslem „maga2020“, tedy zkratkou názvu své volební kampaně Make America Great Again.

O svých zjištěních Gevers okamžitě informoval americké úřady a tamní tajné služby. Těmi byl později kontaktován a mělo dojít ke zvýšení úrovně zabezpečení Trumpova osobního twitterového účtu. Právě ten přitom současný americký prezident velmi hojně používá jako primární platformu pro vedení své kampaně do nadcházejících voleb, ale i pro vyjadřování vlastních názorů či komunikaci s veřejností.

Trumpův Twitter se podařilo hacknout již v minulosti. Před volbami v roce 2016 se trojici hackerů, mezi nimiž byl rovněž přítomen Victor Gevers, opět podařilo získat heslo Trumpa coby ještě prezidentského kandidáta. Jeho znění tehdy bylo „yourefired“ – ve volném překladu „máš padáka“.

Dnes nejčtenější

.