Zavřít reklamu

Společnost Apple je v řadě zemích světa podrobena antimonopolnímu vyšetřování. Nejedná se jen o Spojené státy, Velkou Británii, Německo, Austrálii nebo Jižní Koreu, ale nově nyní také o Japonsko. Vedení zdejšího antimonopolního úřadu uvedlo, že je připravené sehrát svou roli v odpovědi na protisoutěžní chování takzvaných GAFA společností.

Japonsko si začíná postupně připravovat cestu k regulaci provozovatelů platforem. Jsou mezi nimi také velké technologické firmy, známé jako GAFA společnosti (podle počátečních písmen jejich názvů – Google, Apple, Amazon a Facebook), které již v současné chvíli čelí antimonopolnímu vyšetřování v řadě západních zemí. Pro řadu nadnárodních společností po celém světě jsou často typické podobné praktiky, což je podle předsedy japonské komise pro fair trade Kazuyukiho Furuyi zásadní pro globální koordinaci. Furuya zároveň uvedl, že komise bude úzce spolupracovat se svými evropskými a americkými protějšky, a na jakékoliv protisoutěžní jednání bude reagovat odpovídajícími kroky. Furuya je v rámci činnosti komise pro férové obchodování podle svých slov odhodlán postupovat opravdu razantně, a je připraven zakročit v případě, že by se u kterékoliv ze zmíněných digitálních platforem skutečně prokázalo zneužívání dominantní pozice na trhu. Kazuyuki Furuya, který do své funkce nastoupil letos v září, zároveň také uvedl, že komise zahájí na japonském trhu s mobilními telefony průzkum v rámci zjištění možných způsobů zlepšení.

Evropská komise zařadila podle dostupných zpráv minulý týden společnost Apple na seznam technologických společností, jejichž činnost by měla kvůli jejich dominantnímu postavení na trhu podléhat přísnějším regulacím a kontrolám.  Apple čelí kritice také ze strany řady vývojářů, kteří nesouhlasí s jejími praktikami ohledně umisťování aplikací v App Storu, výší provizí nebo pravidlům, kterým podléhají nákupy v aplikacích.

Dnes nejčtenější

.