Zavřít reklamu

Česká republika dlouhodobě patří mezi země, kde lidé nakupují opatrně. Oblíbili si sice online obchody, ale dlouho platili až při převzetí zboží. Pěkně z ruky do ruky, takzvaně na dobírku. Do toho nepatří jen balíky, které doručí pošťák nebo kurýrní služba až domů nebo do kanceláře, ale i transakce, při nichž si lidé vyzvednou objednané produkty v kamenné pobočce e-shopu. V tomto ohledu jsme byli mnohem více podobní například rumunskému trhu než třeba USA, kde zákazníci naopak platby na dobírku nevyužívají. Výrazně změnit své nákupní chování a platby za zboží objednané online české zákazníky přiměla až letošní koronakrize. Více o tom v rozhovoru říká Barbora Tyllová, country manažerka pro Českou republiku, Maďarsko a Slovensko společnosti PayU, jednoho z klíčových hráčů v online platbách na tuzemském trhu a ve světě.

Jak se podíl dobírky během letošního roku vyvíjí?

Dobírka klesla ze zhruba 50 až 55 na 15 až 20 procent. Tento způsob platby se snižoval dlouhodobě i v předchozích letech, ale takto výrazný a rychlý úbytek je rekordní.

Barbora Tyllová
Barbora Tyllová z PayU

Určitě je za tím letošní dramatický rok, ale dají se důvody ústupu dobírky popsat trochu detailněji?

Největším důvodem byla zavedená karanténní opatření na jaře, zejména pak dočasné zavření obchodů. Druhým důvodem bylo, že logistické společnosti zavedly takzvané bezkontaktní doručení a lidé nemohli nějaký čas platit v hotovosti, jak jsou ve většině případů zvyklí. Platili místo toho předem online.

Neskočil pak ale podíl dobírky během relativně poklidného léta zase zpět?

Někteří zákazníci se k dobírce zase vrátili, většina ale zjistila, že bezhotovostní platba předem je bezpečná a pohodlná. Ponechali si tento způsob placení i dál a už se k dobírce nevrátili. I současný vývoj událostí ukazuje, že platby online, ať už kartou nebo třeba mobilem či hodinkami, kde mají lidé kartu uloženou, jsou modernější a omezují fyzický kontakt s penězi, čímž jsou i bezpečnější. Není důvod se vracet k dobírce nebo k hotovostním transakcím. V tomto smyslu koronavirus přispěl k tomu, že doháníme západní svět, kde dobírku víceméně neznají.

Jak jsou na tom země z východní části světa, kde PayU také působí?

Velmi vysoká míra dobírky byla dlouhé roky také třeba v Rumunsku, ale dokonce i tam letos došlo ke snížení. Ne k tak výraznému jako na našem trhu, ale mnohem většímu než kdy dříve. Pandemie je globální, dopad na platby byl viditelný všude. Například i v Africe se elektronický obchod vlivem koronaviru velmi změnil. Je to trh, kde byl online velmi nízký a kamenné a podobné tradiční obchody naopak velmi silné. Elektronický obchod v Jižní Africe byl před korona krizí nižší než 2 % z celkového maloobchodu. Během jarní karantény vzrostl na přibližně 5 % a potenciálně může dosáhnout brzy kolem 10 %. To je na tamní region výrazný posun. Letošek bude z pohledu online prodejů na mnoha trzích rekordní. To bylo vidět už v prvních měsících roku.

Apple Pay
U jablíčkářů je Apple Pay jasnou volbou; Zdroj: Unsplash

Můžete to konkretizovat?

Poptávka po online nakupování v Česku už překročila nejvyšší úroveň měsíčních příjmů v roce 2019. Až dosud obchodníkům vždy přinášely největší tržby Černý pátek a podobné události na konci roku. Loni tradičně rekordně nejsilnější měsíce listopad a prosinec byly letos překonány jinak obvykle slabým březnem, dubnem a červnem. Duben byl z pohledu tržeb obzvláště úspěšný. Doposud byl úplně nejsilnější letošní týden od 13. do 19. dubna. Promítl se tam i tradiční vliv výplat, po kterých lidé utrácejí nejvíce.

Dá se tedy čekat, že celkové letošní online tržby budou vyšší než loni?

Je to vysoce pravděpodobné. Trend do konce roku bude samozřejmě záviset na dalším vývoji české ekonomiky, míře nezaměstnanosti, kupní síle obyvatelstva, ale na základě našich čísel a statistik už nyní odhadujeme, že celý e-commerce trh ve srovnání s loňskem poroste a že zvýší se i podíl e-commerce na celkovém HDP.

Dnes nejčtenější

.