Zavřít reklamu

Společnost Apple má za sebou již pěkných pár desítek hodin druhou podzimní Keynote,  na které představil iPhony 12 osazené procesory A14 Bionic Právě k tématu (nejen) těchto procesorů se v nejnovějším rozhovoru zaměřil Tim Millet, který ve společnosti Apple působí jako viceprezident pro platformovou architekturu.

Tim Millet ze společnosti Apple se v rozhovoru pro magazín Engadget podělil o detaily ohledně vývoje a navrhování procesorů A14, kterými jsou osazeny letošní iPhony. Hlavní prioritou u těchto čipů byla jak energetická účinnost, tak i patřičný výkon. Apple při výrobě procesorů A14 využil 5nm proces, který umožnil efektivnější využití oblasti čipu, kdy je možné účinně pracovat při nižší spotřebě. Výrobní proces 5nm umožňuje také výrazné zlepšení schopností a možností v oblasti funkcí čipů. Neural Engine se u procesoru A14 rozšířil celkem na 16 jader, a disponuje schopností výkonu až 11 bilionů operací za sekundu – oproti Neural Engine v procesorech A13 se jedná téměř o dvojnásobek. „Vycítili jsme příležitost dělat věci, které by s běžnou sestavou CPU nebyly proveditelné,“ uvedl Millet v rozhovoru.

V rámci rozhovoru přišla řeč také na to, jak odpovědný tým nahlíží na celkové portfolio společnosti Apple, a na představu možnosti využití jablečných procesorů u více produktů. Když začali zaměstnanci Applu pracovat na čipsetech, rozhodně se nesoustředili na sestavení jednoho procesoru pro jeden produkt, ale zohledňovali celou produktovou linii společnosti. „Strávili jsme spoustu času spolupracováním s produktovými a softwarovými týmy, a skupina pro architekturu se nachází uprostřed toho všeho,“ prohlásil Millet, a dodal, že cílem jeho pracovní skupiny je sestavení jednoho CPU nejen pro jeden typ produktu.

Dnes nejčtenější

.